Доступність посилання

ТОП новини

Британія: на щорічній конференції правлячі лейбористи шукають вихід із кризи


Лондон – У Манчестері розпочалася щорічна конференція правлячої у Британії Лейбористської партії. Лейбористи, котрі нині переживають період найменшої популярності від часу приходу до влади 1997 року, шукають шляхів виправлення становища до наступних парламентських виборів, що мають відбутися не пізніше 2010 року.

Конференція лейбористів триватиме тиждень. Правляча партія шукатиме шляхів подолання кризи довіри, адже всі опитування громадської думки свідчать, що вона далеко відстає за популярністю від найбільшої опозиційної Консервативної партії.

Виглядає, що більшість партії визначилася щодо того, яким шляхом іти далі. Наразі це не буде зміною лідера – Ґордона Брауна, як припускали деякі аналітики. Вже перед початком конференції нинішній міністр закордонних справ Девід Мілібанд, якого багато хто розглядає як можливого спадкоємця Брауна у ролі провідника лейбористів, виразно дав зрозуміти, що вважає нинішнього прем’єра найкращою людиною на цій посаді, здатною подолати нинішню фінансову кризу.

Власне, такий наголос нині роблять усі чільні лейбористи – мовляв, проблема популярності партії є передусім відображенням проблем в економіці, викликаних не внутрішньо-британськими, а світовими тенденціями. А уряд Брауна є сильним і фаховим для того, щоб перебороти зовнішній фактор і провести Британію й британців через кризовий період.

Сьогодні на конференції прозвучав один із ключових виступів – міністра фінансів Алістера Дарлінґа. Він пообіцяв вжити всіх потрібних заходів, щоб подолати кризу, вкотре наголосивши на її загальносвітовій природі.

Перед виступом у Манчестері міністр фінансів сказав журналістам: «Ми повинні зробити так, щоб наша регулятивна система абсолютно відповідала становищу, що склалося. І це треба робити не лише в цій країні, а й також на міжнародному рівні. Треба забезпечити кращий нагляд за всесвітніми процесами, щоб ми могли помічати проблеми, що насуваються, раніше, і вживати відповідних заходів, щоб уникати їх. Щоб не повторювалася нинішня ситуація, за якої, щиро кажучи, було забагато ризику, бо багато банків просто не зрозуміли усього розмаху. Це нам треба зробити, і ми над цим нині працюємо».

Чи переконають лейбористи втомленого виборця?

Показовим є той факт, що безпосередньо з конференції Дарлінґ разом із Брауном вилітає до Нью-Йорка, де вони намагатимуться просувати ідею міжнародної угоди щодо суворішого законодавства у фінансовому секторі. Як відомо, Браун і до цього виступав проти безвідповідальності ринків і неприйнятної системи бонусів, яка заохочує до ризикованої поведінки.

Дарлінґ заявив, що жоден уряд не може сам перемогти міжнародний тероризм і потепління на планеті, так само він не може подолати й наслідки глобалізації.

Залишається побачити, чи британський виборець зрозуміє ці аргументи. Багато з них налаштовані скептично, адже фінансова криза — це лише один, хоча й важливий аспект. Проте, як це часто буває у Британії, виборці просто втомлюються, коли одна з партій утримує владу понад 10 років поспіль. І тут жодні аргументи не допомагають — виборці просто хочуть зміни політичного ландшафту.

(Лондон – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG