Доступність посилання

ТОП новини

Пленарні засідання євродепутати почали з фінансів та ЗМІ


Брюссель – Сьогодні, після двотижневої перерви, у Європейському парламенті розпочалися пленарні засідання. Слухання проходять у Брюсселі, бо основна офіційна споруда парламенту, що міститься у Страсбурзі, на ремонті. Обвал стелі в залі засідань, що стався там минулого місяця, змусив депутатів тимчасово перебратися до Брюсселя. У «переселення» одразу з’явилося багато прибічників: мовляв, треба згрупувати парламент із рештою євроінституцій, а саме з Єврокомісією та Радою Європи, що базуються у бельгійській столиці. Це заощадить чималі кошти, що витрачаються на транспорт та комунікації, пояснюють вони. Та виглядає так, що переїзд не змінив нічого у тематичному плануванні нинішніх засідань.

Із тем, запланованих раніше, обговорюватимуть ситуацію із європейськими засобами масової інформації, законопроекти щодо користування інтернетом та телефонними комунікаціями, питання безпеки морського транспорту і проблеми боротьби проти тероризму. Останнє, зважаючи на терористичні атаки у Пакистані та Іспанії, матиме особливу актуальність. Крім того, депутати обміняються думками із представниками Єврокомісії та Ради ЄС щодо можливостей контролю цін на енергоресурси.

У середу до Парламенту має завітати Архієпископ Константинопольський та Вселенський Патріарх Варфоломій І. Візит відбудеться у рамках міжкультурного діалогу. До того ж, крім релігійної місії, Архієпископ Варфоломій ще відомий, як захисник довкілля, через що його ще називають «Зеленим Патріархом».

Фінансова криза – одна з центральних тем

А почалося засідання Європарламенту із обговорення фінансової кризи, що наразі лихоманить американський ринок і, як передбачають деякі фахівці, може перекинутися й на європейський.

І ось вже дві години точаться дебати навколо пошуку можливих шляхів підсилення та гарантій для фінансової сфери Європейського Союзу.

Голова прес-служби Європарламенту Маржорі Ван Ден Бруке зазначила: «Цікаво проходять дебати стосовно альтернативних фондів та капіталоінвестицій. Пізніше депутати заслухають доповідь про прозорість європейських інвестицій. Це – законодавчі ініціативи, тому парламент у винятковому порядку звернеться до Комісії. Вимога така: сформулювати законодавство таким чином, щоб мати більше гарантій, що надалі убезпечать Європу від того, що ми нині спостерігаємо на фінансовому ринку».

Післязавтра у залі засідань очікуються представники Ради Європи та Європейської Комісії. Присутні також заслухають виступ голови об’єднання «Єврогруп» Жан-Клода Юнкера. Саме це об’єднання координує економічну політику Євросоюзу.

Визначаються із претендентами на «Сахаровську премію свободи»

Тим часом відбувається засідання комісії, що має відібрати трьох фіналістів із семи кандидатів на здобуття цьогорічної «Сахаровської премії свободи».

Група депутатів-соціалістів ще раніше зняла кандидатуру Інґрід Бетанкур. Тому претендентами на премію залишаються Далай Лама, Європейський центр із прав ромів, китайський правозахисник і еколог, який перебуває в ув’язненні, Ху Цзя, релігійний і політичний діяч із Демократичної Республіки Конго абат Аполлінер Малю Малю, російський правозахисник, адвокат Михайло Трепашкін, зімбабвійський політик Морґан Чанґіраї та лідер білоруської опозиції Олександр Казулін. Хто саме стане володарем Сахаровської премії, буде оголошено у жовтні.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG