Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вшановують дослідника гуцульської культури Станіслава Вінценза


У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника зібралися науковці Івано-Франківська, Львова, Варшави, Кракова, Любліна та Вроцлава.

Вони обговорюють науковий спадок польського письменника, філософа, перекладача, збирача і дослідника гуцульського фольклору Станіслава Вінценза з нагоди 120-річчя від дня його народження.

Станіслав Вінценз народився на Коломийщині і понад піввіку вивчав культуру та побут гуцулів. Його роман «На високій полонині» називають «Калевалою гуцулів», порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків.

Вінценз був знайомий з Іваном Франком. І у 1936 році біля садиби батька у Слободі-Рунгурській за власні кошти спорудив пам’ятник Каменяреві. А в Івано-Франківську на приміщенні обласної наукової бібліотеки встановлено меморіальну дошку Іванові Франкові та Станіславу Вінцензу.

26 вересня у Коломийському музеї народної творчості Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського відбудеться презентація унікальної книги «Вінцензіана», виданої коштом музею, куди ввійшли спогади, листи, переклади, наукові розвідки про польського письменника.

Вінцензівські наукові конференції проходили також у Будапешті, Вроцлаві, Любліні та Львові.

XS
SM
MD
LG