Доступність посилання

ТОП новини

Росія шукає своїх нових громадян в Україні (європейська преса)


Прага – Тема українсько-російських відносин залишається головною в пресі близьких і сусідніх з Україною держав – Польщі, Словаччини та Чехії. Польські часописи звертають увагу на потребу підтримки України в євро-атлантичній інтеграції, а чехи і словаки пишуть про активізацію спроб Росії залишити свій флот у Криму. Про те, як важливо бути чесним у політиці, наголошує в інтерв’ю празькій газеті «Лідове новіни» колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт. Чеські ЗМІ також повідомляють про те, яким бізнесом займаються в Україні високі чеські урядовці.

Один із найпопулярніших польських щоденників «Ґазета виборча» звертає увагу на те, як громадяни України завдяки новим російським правилам можуть легко стати громадянами Росії. Не потрібно для цього знати російську мову, читаємо в газеті, чи повідомляти про джерело своїх прибутків. Щоб стати російським громадянином, «достатньо бути «уродженцем», тобто, при найвужчій інтерпретації цього поняття – росіянином, народженим на території Росії за часів Радянського Союзу», або ж родичем такого «уродженця». Газета наголошує, що такий пошук Росією своїх нових громадян мав би в Києві викликати страх.

У словацькій пресі нині домінує тема перебування російського флоту в Криму. Зокрема, братиславська газета «Сме» звертає увагу на нову пропозицію Росії залишити свій військовий флот у Севастополі й після 2017 року. Російські пропозиції, як вирішити двосторонні суперечки, торкаються фінансового боку – збільшити виплати Україні за перебування флоту на її території. Адже цей шлях для Росії вигідніший. На основі договору від 1997 року Росія платить Україні щороку 98 мільйонів доларів, однак «мала б викласти десятки мільярдів доларів, якщо б хотіла у своєму чорноморському порту Новоросійськ збудувати таку саму добру базу, як у Севастополі».

Празький щоденник «Лідове новіни» опублікував інтерв’ю з колишнім держсекретарем США Мадлен Олбрайт. Коментуючи нинішню закордонну політику Росії, Олбрайт наголошує на тому, що Росія зараз є Росією Путіна. «Він перекручує історію так, щоб вона була гарною, вигадує якусь казку», – зазначає Олбрайт. «У росіян виникає фальшиве відчуття, що в усьому поганому винні інші, а сама Росія і її володарі – добрі. Путін просто морочить голову росіянам», – підсумовує Олбрайт.

Кілька чеських щоденників водночас звернули увагу на те, який бізнес процвітає в чеському консульстві у Львові. За вхід у консульство, а не тільки за візу змушені платити українські громадяни. За цим бізнесом «фігурує приятель посла Ярослава Башти», – повідомляють столичні «Лідове новіни».

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG