Доступність посилання

ТОП новини

Про антарктичний туризм


Київ – Найпривабливішою для туристів вважають Швейцарію. Друге місце посідає Австрія, а замикає трійку Німеччина. Такий рейтинг «привабливості» країн для туристичного бізнесу визначили на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. Україна посідає у списку 78 місце і відстає від Росії аж на 9 сходинок. Втім, країна, про яку ми розповімо сьогодні, не увійшла до списку дослідження. Тут туристичний бізнес лише набирає обертів. Про континент льодовиків, дім пінгвінів та місце для полярних станцій – сьогодні, у Всесвітній День туризму.

Антарктику щорічно відвідують кілька десятків тисяч туристів. Для цього потрібно мати відмінне здоров’я, стійкість до холоду, екіпірування, що не промокає, та близько 7 тисяч доларів. Стільки коштує аргентинська віза, авіапереліт, місце на круїзному кораблі (тут ви вибираєте клас судна та каюти), а також послуги туроператора.

Принад для туристів на «білій землі» безліч: милуємось унікальною природою і тваринним світом, стежимо за мовчазною могутністю айсбергів і відвідуємо полярні станції…

Україна утримує в Антарктиді станцію імені академіка Вернадського. Це найпівденніша точка маршруту для туристів.

До речі, станція дісталась нам від англійців у 1996-му році за символічну ціну – 1 фунт стерлінгів.

Не забуваємо завітати до відділення «Укрпошти», щоб відправити додому лист із Антарктики, а в крамниці запастись сувенірами.

Втім, для самого материка туризм – не завжди позитив, розповів Радіо Свобода директор Національного Антарктичного центру України Валерій Литвинов. Туристи, самі цього не підозрюючи, завозять до Антарктики нові види насіння, комах, які легко приживаються. А ще забруднюють територію.

Валерій Литвинов каже, що «коли ми забираємо хлопців, які вже перезимували, вивозимо звідти багато сміття. Веземо в Америку і ще гроші платимо за те, що вони в нас це сміття забирають».

Як тюлень одну жінку з собою до води «вкрав»

І ще важливий момент: якщо бажання, можливість і час відвідати Антарктиду у вас з’явилися, варто пам’ятати про безпеку на континенті. Щоб, отримавши адреналіну, не потрапити в халепу, каже пан Литвинов: «Там потрібно дотримуватись запобіжних заходів, ходити по камінню, не підсковзнутися, не впасти, не вдаритись. І є там,звісно, хижі тварини. Нам відомо про випадок, коли тюлень, який наблизився до англійської вченої, підхопив її і пірнув з нею» .

Директор Антарктичного центру розповів, що подорожі до «білої землі» передує ретельна перевірка здоров’я, тренінги та спеціальні вправи. Адже жити доведеться не в готелі. Володимир Литвинов зауважує, що «турист постійно перебуває на судні, де є всі необхідні для нормального життя умови. От підійшли вони до острова, на який хочуть зійти, пофотографуватися чи підійти до пінгвінів, спускаються спеціальні човни, які підвозять людей. А потім знову на корабель — і пішли далі. Готелів в Антарктиді немає», – наголошує директор Антарктичного центру.

Ну то що? До туру в Антарктиду готові? Пінгвіни чекають!
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG