Доступність посилання

ТОП новини

Стан енергетичної безпеки України викликає серйозне занепокоєння - Соколовський


Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський сьогодні на брифінгу зазначив, що тривожні тенденції спостерігаються як у газовому, так і в нафтовому та електроенергетичному секторах економіки.

За словами Соколовського, «критичною» є зокрема ситуація на газовому ринку – насамперед з НАК «Нафтогаз України». Сьогодні маємо недофінансування НАКу фактично на 9 мільярдів гривень, у газосховища закачано 14 мільярдів кубометрів газу, за який не проведені розрахунки. Якщо цей газ не буде оплачений зараз за ціною 179,5 доларів за тисячу кубів (як домовлялися Президенти Віктор Ющенко та Володимир Путін), то «Нафтогазу України» не залишиться нічого іншого, як повернути закачані обсяги на баланс «Газпрому» і з 1 січня викуповувати його вже за новими цінами – а вони будуть вже набагато вищими, наголосив Богдан Соколовський.

Він пояснив такий стан речей тим, що український уряд не вирішив питання погашення заборгованості за спожитий в 2006-2007 роках газ, залишив неврегульованими питання розрахунків з безпосередніми споживачами газу та компенсації різниці ціни, за якою НАК купує імпортний газ та продає його споживачам.

Говорячи про електроенергетику, Богдан Соколовський констатував: на жаль, Україна з впевненого постачальника, експортера електроенергії перетворюється на її імпортера. В Україні сьогодні потужностей для генерування електроенергії приблизно вдвічі більше, ніж потрібно – тобто йдеться про великий експортний потенціал – тим не менше, ми почали імпортувати цей ресурс з Росії, сказав Богдан Соколовський.

Мінпаливенерго пояснює це тим, що наразі нам вигідніше імпортувати електроенергію, ніж задіяти свої резервні потужності, однак фактично йдеться про те, що наші резервні потужності просто не готові до експлуатації, зазначив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

«Електроенергетична галузь України є розбалансована», – наголосив Богдан Соколовський. Відтак замість того, щоб «впевнено утверджувалася на ринках Центральної і Західної Європи» як експортер електроенергії, Україна купує цей ресурс. Він назвав позицію Мінпаливенерго щодо вигідного для України імпорту за низькою ціною «дуже зрадливою та фальшивою лінією» – адже будь-який експортер, заходячи на перспективний ринок, спочатку демпінгує свою продукцію, а потім підвищує її вартість.

XS
SM
MD
LG