Доступність посилання

ТОП новини

Нємцов: «Газпром» є особистою оборудкою Володимира Путіна


Колишній перший віце-прем’єр-міністр і екс-міністр палива і енергетики Росії Борис Нємцов стверджує, що відкрите акціонерне товариство «Газпром» є особистим проектом колишнього Президента і нинішнього глави російського уряду Володимира Путіна.

Про це Нємцов заявив сьогодні на прес-конференції у Києві, на якій презентував незалежну експертну доповідь «Путін і «Газпром», підготовлену ним разом із президентом Інституту енергетичної політики, колишнім заступником міністра енергетики Росії Володимиром Міловим.

За словами Бориса Нємцова, із 18 членів правління «Газпрому» 11 є вихідцями зі спецслужб і мерії Санкт-Петербурга, які не мають жодного відношення до виробництва, транспортування і продажу газу.

«Ні для кого не секрет, що пряме управління, включаючи взаємовідносини з Україною, Європою і світом цієї компанії, здійснює Путін», - сказав Нємцов.

Водночас він зазначив, що «Газпром» є «найгіршою російською компанією». За його словами, російська економіка, починаючи з 2000 року, зросла більш як на 75%, і «Газпром» єдина компанія, яка не наростила видобутку газу.

Борис Нємцов також повідомив, що за 8 років заборгованість «Газпрому» зросла з 14 мільярдів доларів. до більш як 60 мільярдів. «Компанія є однією з найбільш закредитованих компаній в енергетиці не тільки Росії, але й світу», – сказав він.

За його словами, виручка «Газпрому» становить астрономічну величину. «Газпром» продає газу на суму 93 мільярдів доларів – це більше, ніж бюджет України. Борги становлять більше двох третин бюджету. З них близько 20 мільярдів доларів – короткострокові борги», – сказав Борис Нємцов.

Крім того він стверджує, що за роки правління Володимира Путіна сталося безпрецедентне виведення активів з «Газпрому». За його інформацією, сума активів, яких позбувся «Газпром» за останні 8 років, становить 60 мільярдів доларів США.

Російський політик вважає, що до освоєння нових родовищ газу мають бути залучені незалежні виробники, ринок газу всередині країни має бути відкритим.
XS
SM
MD
LG