Доступність посилання

ТОП новини

Нємцов: Ціна російського газу буде за 400 доларів у будь-якому разі


Київ – Україна з нового року платитиме понад 400 доларів за тисячу кубометрів газу. І хто б не вів переговори, ситуація не поліпшиться: російський газовий монополіст «Газпром» просто не може зробити ціну меншою, бо свого газу в потрібній кількості не має, наголосив колишній перший віце-прем’єр і міністр палива та енергетики Росії Борис Нємцов, представляючи в Києві свою експертну доповідь «Путін і «Газпром».

Ви готові платити великі гроші за газ, розуміючи, що це ціна вашої незалежності? – з таким запитанням звернувся Борис Нємцов до тих, хто прийшов послухати тези його спільної з президентом російського Інституту енергетичної політики Володимиром Міловим експертної доповіді «Путін і «Газпром». Ця праця є продовженням доповіді «Путін. Підсумки», опублікованої в лютому цього року.

Нова експертна розвідка, за словами Бориса Нємцова, дозволила, спираючись на відкриті джерела інформації, стверджувати, що «Газпром» переживає не найкращі часи. І причина цього – неринкові, ручні методи управління «Газпромом», які застосовує колишній президент, а тепер голова уряду Росії Володимир Путін.

«Газпром» є особистим проектом Путіна

«Газпром» є найпотужнішою російською компанією, але він є особистим проектом Путіна, оскільки всі основні рішення ухвалює тільки Володимир Путін і ніхто інший, стверджує Борис Нємцов. Наразі ж виявилося, що «Газпром» є й найгіршою російською компанією.

За останні 8 років, упродовж яких компанією фактично керує Путін, заборгованість «Газпрому» виросла з 14 мільярдів доларів до понад 60 мільярдів. В експлуатацію ввели лише одне нове родовище, яке не компенсувало зменшення видобутку газу на попередніх. Тож видобуток не зростає, а потреби у газі ростуть, наголошує Нємцов. Дедалі більше газу потребує економіка самої Росії, контракти з Європою та Україною теж треба виконувати – і Росія зіштовхнулася з неймовірною проблемою: дефіцитом газу, констатує Борис Нємцов.

Україна програла бій за середньоазійський газ

За такої ситуації, використовуючи свій вплив, Володимир Путін зробив пропозицію Туркменистанові та Узбекистанові, від якої ті не змогли відмовитися: «Газпром» погодився з 1 січня 2008 року скуповувати весь середньоазійський за рекордною ціною. Україна ж програла бій за середньоазійський газ, вважає Борис Нємцов.

За його словами, «Газпром» із допомогою Путіна закупив газ у туркменів та узбеків за «астрономічними цінами» – з нового року він коштуватиме близько 300 доларів за тисячу кубометрів, і це не ціна газу на кордоні України – це ціна газу в Середній Азії. Сюди треба ще додати видатки на транспортування газу та прибуток «Газпрому» як трейдера.

«Кінцева цифра для України «вилітає» за 400 доларів», – каже Немцов.

Приблизно стільки ж уже зараз платить за газ Німеччина, яка розташована значно далі від України й мусить доплачувати за транспортування значно більше.

Домовитися про меншу ціну не зможе ніхто

Але 400 доларів за тисячу кубометрів – надзвичайно дорого для України, вважає Борис Нємцов. Саме тому, каже він, ціна газу зараз укотре використовується і як елемент політичної боротьби всередині України, і як засіб тиску з боку Росії.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в інтерв’ю низці західних інформагентств, серед іншого, пообіцяла зробити «все для того, щоб усе-таки поборотися за нижчу ціну» на газ для України. За її словами, для української економіки, яка ще не перейшла повністю на системи якісного енергозбереження, «ціна в 400 доларів буде абсолютно шоковою».

Однак вести переговори про нижчу ціну взагалі немає сенсу, переконаний Борис Нємцов. Він упевнений, що «Газпром» просто не має можливостей понизити ціну газу для України.

Тому домовитися про дешевший газ не зможе жодна політична сила, каже Нємцов: «Ціна буде високою в будь-якому разі. Навіть якщо дуже любити Віктора Федоровича (Януковича) і ненавидіти всіх інших, «Газпром» собі у збиток працювати не буде».

Економічна основа незалежності України – це її газотранспортна система, наголошує Борис Нємцов. Поки вона в руках української держави, з Україною рахуватимуться.

Однак газ буде дуже дорогим. Для всіх.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG