Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН ухвалила нову резолюцію щодо Ірану без нових санкцій


Резолюція лише підтверджує вже чинні санкції проти Тегерана за відмову припинити його ядерну програму.

Вона також закликає Іран «повністю і без зволікань» виконати попередні вимоги міжнародної спільноти зупинити цю програму.

Документ ухвалили в суботу одноголосно.

Напередодні шість країн, п’ять постійних членів Ради Безпеки (США, Велика Британія, Франція, Росія й Китай) і Німеччина, узгодили такий компромісний текст резолюції після того, як можливість нових санкцій заблокувала Росія.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив тоді, що, на думку Москви, час пропонувати нові санкції через відмову Ірану зупинити свою суперечливу ядерну програму ще не настав.

Захід домагався нових санкцій проти Тегерана, щоб покарати його за відмову припинити збагачення урану. Росія, яка як постійний член Ради Безпеки ООН має в ній право вето, виступила проти. Так само не підтримує нових санкцій іще один постійний член Ради Безпеки, Китай.

На Заході побоюються, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми намагається здобути атомну зброю. Тегеран заперечує це й наполягає, що жодні санкції не змусять його відмовитися від свого невід’ємного права на суто мирну ядерну програму.

Нині проти Ірану чинні вже три пакети санкцій Ради Безпеки ООН, які й підтвердила нинішня резолюція.

Серед цих санкцій – заборона на експорт до Ірану технологій, які можна використати в ядерній програмі, чи заборона на поїздки певних іранських урядовців.
XS
SM
MD
LG