Доступність посилання

ТОП новини

Віднині словаки та українці можуть перетинати спільний кордон в режимі малого прикордонного руху


Ужгород – Без шенґенских віз у Європу. Віднині Словацька республіка стає для України ближчою: українці зможуть подавати документи на оформлення дозволів на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху. Щоправда, процедура отримання такого дозволу доволі складна. А багатьом закарпатцям, котрі чекали на початок дії цієї угоди, загалом не до душі суворі вимоги європейських сусідів.

Оформляти шенґенську візу, щоб поїхати до родичів за якийсь десяток кілометрів від кордону, складно й дорого. Тому багато хто чекав на початок дії угоди про малий прикордонний рух зі Словаччиною, який юридично із 27 вересня, а фактично віднині набуває чинності. Дозвіл на такий рух і дешевший – усього 20 євро, і його можна швидше оформити. Принаймні на це сподівалися чимало закарпатців з огляду на аналогічний рух із Угорщиною.

Проте виявилося, що Словаччина поставила суворіші умови для оформлення такого дозволу. Закарпатець повинен буде надати у Консульство майже такий пакет документів, як і для оформлення шенґенської візи.

До документів потрібно додати також два фото, а дійсність закордонного паспорта повинна перевищувати 15 місяців із дати заяви на видачу дозволу на малий прикордонний рух.

Якщо закарпатець їхатиме до родичів, то в нього вимагатимуть навіть документальне підтвердження родинних зв’язків зі словаками. Документи заповнюватимуть латинкою, але можуть вимагати і перекладу на словацьку. Діятиме дозвіл на території в 30 кілометрів, а не як в Угорщині – 50. Оформлятиме дозвіл виключно словацька поліція, і це може затягтися в часі й до 3-х місяців.

Незручностей на перших порах не уникнути

Такі умови закарпатцям не до вподоби. Мешканець прикордонного села Невицьке Ян Чучек зазначає: «Колись, за радянських часів, говорили, що між Європою і Союзом залізна завіса. Мені здається, що зараз завіса ще більш жорсткіша, і з кожним днем Європа все більше відгороджується від нас, українців».

За словами словацьких консулів, проблема ще й у тім, що наразі просто немає де приймати від українців документи на оформлення дозволів на малий прикордонний рух. Для цього необхідно розширювати приміщення Генконсульства в Ужгороді. Словаки переконують, що над цим питанням уже працюють, але незручності як з одного, так і з іншого боку все ж таки передбачаються.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG