Доступність посилання

ТОП новини

США допоможуть Україні визволити викрадених в Африці моряків – Наливайченко


Як заявив виконувач обов’язків голови Служби безпеки України в Вашингтоні, він обговорив із американськими колегами, серед інших, і це питання.

За словами Валентина Наливайченка, нині обговорюється питання, як краще визволити українських громадян і повернути їх на батьківщину.

На питання, чи будуть військові США й інших країн НАТО допомагати в цьому, керівник СБУ відповів: «Уже допомагають».

За викраденим у четвер у міжнародних водах поблизу Сомалі й Кенії українським судном «Фаїна» з екіпажем із 17 українців, 3 росіян і 1 латвійця (один із членів екіпажу відтак помер через гіпертонію), а також вантажем із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів уже кілька днів зблизька спостерігає американський есмінець «Гавард».

У понеділок до них наблизилися ще кілька кораблів 5-го флоту США, який діє в Індійському океані.

Вони мають не допустити можливого розвантаження зброї на берег у місцевості, яку контролюють сомалійські протиурядові ісламістські повстанці, що, як вважають, пов’язані з терористичною мережею «Аль-Каїда». Але влада повстанців заявляє, що не має з викрадачами нічого спільного.

Пірати також застерігають від спроб звільнити екіпаж і судно силою.

За звільнення екіпажу й судна викрадачі вимагають викуп у 20 мільйонів доларів.

Призначення зброї далі викликає суперечки.

Україна і Кенія заявляють, що весь вантаж легально закупила Кенія в України, і саме до Кенії він і прямував.

Але дедалі гучніше лунають і твердження, що зброя могла насправді прямувати до Судану – чи то для центрального уряду цієї країни, чи то для влади Південного Судану, суданського регіону, який має широку автономію і власну армію.

Імовірне постачання зброї до Судану може стати порушенням ембарго ООН у тому разі, якщо зброя потрапить до суданського регіону Дарфур, де триває фактична громадянська війна.
XS
SM
MD
LG