Доступність посилання

ТОП новини

Суперечливі дані про події на викраденому українському судні


Агентства цитують представника Східноафриканської програми допомоги мореплавцям, який заявив у вівторок, що пізно ввечері в понеділок між викрадачами сталася перестрілка, в якій загинули троє з них; ніхто з екіпажу судна не потерпів.

За версією цієї організації в Кенії, яка спостерігає за піратством поблизу берегів Сомалі, пірати пересварилися навколо того, чи далі вимагати грошей за звільнення екіпажу й судна, чи кинути все і втекти з-під нагляду Військово-морських сил США.

Звідки походить така інформація, не повідомлено.

Тим часом представник самих викрадачів заявив у вівторок, що повідомлення про перестрілку неправдиві й є «пропагандою».

У телефонних розмовах із агентствами він укотре повторив застереження проти спроби визволити екіпаж і судно силою й заявив, що викрадачі готові до будь-якої несподіванки.

Він також підтвердив, що вимога сплатити 20 мільйонів доларів залишається. Тільки тепер пірати називають цю суму не викупом, а «платою за нелегальне транспортування зброї сомалійськими водами».

Українське судно «Фаїна» пірати викрали не в сомалійських, а в міжнародних водах поблизу Сомалі й Кенії ще в четвер.

Його екіпаж – 17 громадян України, 2 громадян Росії (ще один із росіян після захоплення судна помер через гіпертонію) і 1 мешканець Латвії. Як повідомило МЗС Латвії, йдеться про особу без громадянства.

На борту судна вантаж із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

За судном, яке стоїть на якорі біля берега Сомалі, з близької відстані спостерігають три кораблі 5-го флоту США, щоб не допустити якихсь пересувань зброї з нього.

Далі викликає суперечки призначення зброї.

До голосів, що зброя призначена для Судану, в вівторок долучилися й викрадачі судна. Вони стверджують, що зброя прямувала до Південного Судану, суданського регіону, який має широку автономію і власну армію і має напружені відносини з центральним суданським урядом.

Таку ж інформацію озвучив у вівторок і представник Східноафриканської програми допомоги мореплавцям. За його словами, Кенія, куди прямувало судно, мала бути тільки транзитним пунктом, і це вже четверта чи п’ята така поставка зброї до Південного Судану через Кенію.

Це саме стверджує агентству «Асошієйтед Прес» неназваний західний дипломат у столиці Кенії Найробі і один із урядовців у Вашингтоні.

У понеділок із заявою про наявність нових даних, що зброя таки прямує до Судану, вже виступив представник 5-го флоту США.

Тим часом Україна й Кенія заперечують це і заявляють, що зброя, легально закуплена Кенією в Україні, прямувала саме до цієї африканської країни, а не до Судану.

В вівторок це підтвердила українська компанія «Укрспецекспорт», яка й продала зброю. За заявою компанії, отримувачем є Міністерство оборони Кенії.

Те саме заявляв іще в понеділок речник уряду Кенії.

Агентство «Асошієйтед Прес» цитує й представника місії Південного Судану в Кенії, який запевняв, що влада його регіону «здивована» такими повідомленнями й не має жодних контрактів про імпорт озброєнь із України.

Імовірне постачання зброї до Судану може стати порушенням ембарго ООН у тому разі, якщо зброя потрапить до суданського регіону Дарфур, де триває збройний конфлікт.

Але існують побоювання, що і в разі, якщо важкі озброєння дістануться владі Південного Судану, це може змінити нетривку рівновагу сил між цим регіоном і центральним урядом цієї країни і поновити припинений лише кілька років тому збройний конфлікт між ними.
XS
SM
MD
LG