Доступність посилання

ТОП новини

Король Швеції у Києві. Новий погляд на Україну


Під час офіційної церемонії зустрічі. Віктор Ющенко з дружиною Катериною та Карл XVI Густаф з дружиною Сільвією
Під час офіційної церемонії зустрічі. Віктор Ющенко з дружиною Катериною та Карл XVI Густаф з дружиною Сільвією

Київ – Мало минути майже 300 років після Полтавської битви, Україна повинна була стати незалежною, щоб політичні і ділові кола Швеції знову подивилися з надією на Схід Європи. У незалежній Україні вони побачили економічного партнера і партнера в галузі європейської безпеки. Як член Євросоюзу, Швеція має конкретні проекти, щоб наповнити змістом європейську політику «східного сусідства», яку вона виробила разом з іншим українським партнером – Польщею. Так коротко охарактеризував шведський Король стан українсько-шведських стосунків напередодні своєї подорожі до України. Візит Короля Карла XVI Ґустафа і Королеви Сільвії до Києва розпочався 30 вересня.

Історія свідчить, що пращури сучасних шведів торгували з Київською Руссю з десятого століття. Після знищення Січі за царювання імператриці Катерини кількасот шведських селян прибули на нинішню Херсонщину. Відтоді асортимент українсько-шведської торгівлі значно розширився – це будівельні матеріали, новітні сільськогосподарські технології, електроніка тощо. Торгівля між Україною і Швецією поглиблюється, інвестиції цієї скандинавської держави в українську економіку зросли за останні роки удесятеро, поінформував Президент Віктор Ющенко українських і шведських журналістів у присутності Короля Швеції.

А тематику нинішніх переговорів голова української держави охарактеризував так: «Швеція займає провідну роль у питанні інтеграції України до Євросоюзу. У широкому європейському аспекті іде співпраця, починаючи від блискучої ініціативи, яка була проголошена міністрами закордонних справ Швеції і Польщі щодо «східного партнерства». Ми виходимо з того, що стан наших двосторонніх відносин чи то в економічній, чи у політичній, чи у безпековій та гуманітарній сфері отримує найвищу оцінку».

Президент Ющенко відзначив, що 1 жовтня він разом із Королем Карлом Ґустафом візьме участь у роботі Форуму ділових кіл України та Швеції, на якому мають обговорити питання поліпшення інвестиційного клімату і гарантії безпечного ведення бізнесу в Україні.

«Шведи повертаються в Україну»

Велике значення для сучасної України має вивчення і використання досвіду Швеції у тих галузях життя, які визначають і стратегію розвитку держави, і перспективи розвитку суспільства, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Ради Європи, перекладач Олександр Буценко.

«У шведів треба вчитись організації місцевого самоврядування, державного управління, організації фінансування, організації прийняття політичних рішень, роботи парламенту, в якому беруть участь не представники бізнесу, а саме вчителі, лікарі, які збираються у Стокгольмі на сесії і живуть у спеціальному гуртожитку. Треба вчитися розв’язанню гендерного питання, багатокультурності. Одним словом, шведи повертаються в Україну в культурному і, можна сказати, прогресивному плані», – зауважив Олександр Буценко.

Велику роль у поглиблення українсько-шведських стосунків грає благодійна діяльність перших леді – Королеви Швеції Сільвії і Катерини Ющенко, які патронують програми допомоги соціально незахищеним українцям, багатодітним родинам і дітям-сиротам.

Цього разу Королева Сільвія присвячує чимало часу вивченню української культури – разом із першою леді України Катериною Ющенко вона відвідає виставу в Національній опері і відкриє виставку в Національному історичному музеї, яку присвячено спільним сторінкам української і шведської історії.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG