Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Москва за продовження Великого договору


Київ – Сьогодні останній день, коли Україна і Росія можуть заявити про намір не продовжувати дію Великого договору про дружбу. Наразі Київ і Москва висловлюються за збереження цього документа.

Комітет з питань закордонних справ Верховної Ради України одноголосно вирішив рекомендувати парламенту ухвалити постанову про продовження дії Великого договору з Росією, повідомив голова комітету Олег Білорус. За його словами, ще залишаються багато проблем у стосунках з Росією. Зокрема, демаркація кордонів, умови перебування Чорноморського флоту в Севастополі.Ці проблеми і покликаний вирішувати договір.

А ось як відповів на запитання, чиї кордони він захищає, член цього комітету, БЮТівець Андрій Шкіль: «Великий договір не захищає кордони. Кордони захищають прикордонники і, напевно, армія. Це географічно, а економічно ще й митна служба. Тому цей договір мав замінити нам той період часу, поки не будуть делімітовані і демарковані кордони. Але в будь-якому випадку договір про добросусідські стосунки між Україною і Росією має бути укладений в подальшому. Тому що ми сусідні держави. При тому що в нас достатньо різні сприйняття зовнішньополітичних дій, я впевнений, що такий договір має бути укладений між нашими державами».

Договір відповідає інтересам України і Росії

Те, що Великий українсько-російський договір має бути продовжений, впевнені і у Партії регіонів. Регіонал Олександр Стоян зазначив: «Цей договір відповідає інтересам як України, так і Росії. Коли цей договір підписувався, там визначалися взаємні зобов’язання. Там немає дискримінації тієї чи іншої країни. Я вважаю, що цей договір є зваженим, є нормальним, є стабільним, і він повинен мати і далі життєву силу».

Звичайно, підтримують продовження договору і найпалкіші прихильники українсько-російської дружби – комуністи. Катерина Самойлик каже: «Цей договір захищає наші обопільні інтереси і добросусідські відносини. І це найголовніше. Бо в ментальності і традиціях нашого народу з сусідами жити в добрі. І я думаю, що договір націлений на виконання цього дуже важливого завдання. Якщо й надалі ми житимемо добросусідськи, то нам не треба буде витрачати великі гроші на озброєння і не треба буде тягнути Україну до НАТО».

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною (так званий «Великий договір») підписали у Києві в 1997 році. Договір уклали на 10 років і термін його дії закінчується 1 квітня 2009 року. Документ автоматично продовжується на 10 років, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію за 6 місяців до закінчення терміну.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG