Доступність посилання

ТОП новини

Удовенко: Дію «Великого договору» між Росією та Україною вигідно продовжувати


Геннадій Удовенко
Геннадій Удовенко

Київ – Рівно шість місяців залишається до того моменту, коли закінчиться дія «Великого договору» про дружбу між Росією та Україною. Однак, сьогодні, 1 жовтня, останній день, коли Україна і Росія можуть заявити про намір не продовжувати дію Великого договору про дружбу. Наразі Київ і Москва висловлюються за збереження цього документа. Таким чином Договір подовжиться автоматично ще на 10 років. Чи вигідно Україні та Росії подовжувати так званий Великий договір зараз? Та в яких умовах він підписувався у 1997 році? Такі запитання Радіо Свобода поставило безпосередньому учаснику підписання Договору про дружбу, партнерство та співробітництво між Росією та Україною, тогочасному міністру закордонних справ України Геннадію Удовенку.

– Пане Удовенко, Ви безпосередньо вели переговори з підписання «Великого договору». Які питання були тоді найгострішими?

– Вони боляче реагували й тоді на усі питання, пов’язані з самостійністю України. Росія ніяк не розуміла, як це республіки можуть бути незалежними. Вона ніяк не визнавала того, що між нами є державний кордон – між Росією й країнами СНД. Вони визнавали лише, що державний кордон є тільки по периметру колишнього Радянського Союзу. Друге питання було дуже гостре про те, що Росія не має територіальних претензій до України і не буде їх мати у майбутньому. Переговори зайшли в глухий кут. І тоді я звернувся до Кучми, і ми з ним під час перебування у Москві на саміті СНД зустрілися із Єльциним. І Єльцин каже: «Ви що, маєте територіальні претензії до України? – Ні, не маємо.— А що, будете мати? – Не будемо.— Так запишіть це». Також дуже дискусійним було питання про подвійне громадянство. Росія наполягала на цій нормі. А Україна ніяк не погоджувалася. Врешті-решт пристали на наші умови.

– Тобто, ті питання, які й тоді викликали певне напруження, залишилися такими досі. І от з огляду на ті роки, що пройшли, для якої країни – для Росії чи України – як виявилося, було важливішим підписання цього «Великого договору»?

– Це не торги були. Це були дуже складні дипломатичні переговори, важливі для обох країн – як для Росії, так і для України. Адже ці переговори закладали на тривалий час підвалини наших відносин. Кожне слово Договору має рівне значення і важливість для обох країн. Це був розумний компроміс. Ще дуже важливим для мене є те, що В’ячеслав Чорновіл перший виступив у Верховній Раді з пропозицією ратифікувати цю угоду. І потім спочатку Україна, а за нею Росія ратифікували цей Договір про дружбу, партнерство та співробітництво.

– Пане Удовенко, чи не втратив Договір зараз свого значення? І чи не настав час думати про підписання якоїсь нової угоди?

– Десять років я постійно говорив про те, що нам у відносинах з Росією треба насамперед керуватися цією угодою. І ми б тоді запобігли дуже багатьом проблемам. Для нас найголовніше зберегти цей Договір і продовжити його дію, бо радикали у Російській Федерації вже закликали до розірвання Договору. Вони й Україну до цього штовхають. І якщо ми не подовжимо дію цієї угоди, це посилить загрозу Україні з боку сусідньої держави. Я категоричний противник перегляду цього Договору. Він повинен бути автоматично продовжений. А це дуже легко зробити: якщо кожна сторона – і Росія й Україна – не приймає ніяких рішень щодо анулювання Договору, то він продовжує діяти. Тому я, щоб не відкрити скриньку Пандори, не підтримую ніяких розмов про можливість перегляду «Великого договору». У ньому записані базові принципи відносин двох окремих незалежних країн. І це головне.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG