Доступність посилання

ТОП новини

Черговий успішний запуск ракетоносія «Дніпро»


Після сьогоднішнього запуску з пускової бази в Оренбурзькій області Росії носій успішно вивів на навколоземну орбіту космічний апарат ТНЕО S масою більш як у 700 кілограмів, розроблений французькими фахівцями для Таїланду.

Супутник призначений для космічного зондування поверхні Землі, моніторингу стану сільськогосподарських угідь та лісів, а також для прогнозування повеней.

Конструкторське бюро «Південне» в Дніпропетровську як один із розробників «Дніпра» повідомляє, що сьогоднішній пуск був 12-м в історії ракетоносіїв «Дніпро».

У результаті попередніх запусків на орбіту вивели понад 40 космічних апаратів 10 країн світу, зокрема, США, Німеччини, Великобританії, Італії та Франції. Один запуск був невдалий.

Ракетоносій «Дніпро» – перетворена на носій космічних апаратів міжконтинентальна балістична ракета Р-36М, відома також як РС-20, а за класифікацією НАТО як SS-18 або «Сатана».

Ці ракети розробило дніпропетровське Конструкторське бюро «Південне», а виробляв у цьому ж місті Південний машинобудівний завод.

Переобладнання на носій ракет, знятих із озброєння за міжнародними угодами, теж здійснюють дніпропетровські ракетобудівники.

Ракетно-космічний комплекс «Дніпро» почали створювати 1997 року. Для координації робіт тоді створили російсько-українську Міжнародну космічну компанію «Космотрас».

Перший пуск «Дніпра» відбувся у квітні 1999 року. Тоді ракета, яка перед тим пробула 20 років на бойовому чергуванні в СРСР і Росії, вивела на орбіту британський супутник.
XS
SM
MD
LG