Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ЄС потрапили у «буферні зони» на території Грузії


Російські війська, які в односторонньому порядку створили ці «буферні зони» навколо меж південноосетинського регіону, допустили туди сьогодні кілька груп цивільних спостерігачів Європейського Союзу.

Спостережна місія ЄС у Грузії, яка наразі налічує близько 200 неозброєних спостерігачів і ще понад 100 членів персоналу, сьогодні офіційно почала свою роботу.

Однак залишається невідомим, чи врегульоване в принципі питання повного доступу спостерігачів ЄС на ці грузинські території, що їх далі контролює Росія, поблизу меж сепаратистських регіонів Грузії – Південної Осетії й Абхазії.

Лише вчора речник російських військ у регіоні заявляв, що Росія наразі не допустить спостерігачів до цих зон.

Голова місії спостерігачів ЄС у Грузії Гансйорґ Габер заявляв, що «на політичному рівні» отримана згода офіційної Москви, що спостерігачі ЄС мають право інспектувати ці «буферні зони», однак «на рівні військовому це розуміють інакше».

Перебування спостерігачів ЄС у Грузії є частиною плану припинення вогню, що був ухвалений у серпні. Згідно з планом, Росія має вивести свої війська із «буферних зон» до 10 жовтня.

Мирний план також передбачає виведення російських військ із усієї території Грузії на позиції до початку російсько-грузинського конфлікту. Але Росія, яка вже після підписання цього плану визнала південноосетинський і абхазький регіони Грузії за окремі країни, тепер заявляє, що її війська залишаться в цих регіонах на постійно.

XS
SM
MD
LG