Доступність посилання

ТОП новини

Сомалі дозволяє використати збройну силу для визволення українського судна


Піратські човни біля українського судна
Піратські човни біля українського судна
Єдина умова використання сили – щоб іноземні держави наперед скоординували свої дії зі владою його країни, заявив чільний представник Міністерства закордонних справ Сомалі Мохамед Джама Алі.

Він також підтвердив, що переговори про викрадене в Африці українське судно з танками тривають. За його словами, в переговорах беруть участь тільки пірати і власники судна, і ніхто інший.

Пірати, зі свого боку, постійно застерігають проти спроб визволити судно й екіпаж силою і заявляють, що готові до будь-яких несподіванок.

За даними американських військових моряків, викрадачів від 40 до 50 осіб, із них близько 30 постійно перебувають на судні.

Вони утримують викрадене майже тиждень тому судно «Фаїна» біля берегів Сомалі, але в частині країни, яку контролює не центральна влада, а протиурядові ісламісти.

Його екіпаж – 17 громадян України, 2 громадян Росії (ще один із росіян після захоплення судна помер через гіпертонію) і 1 мешканець Латвії, особа без громадянства.

На борту судна вантаж із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

За судном із близької відстані спостерігають кілька кораблів 5-го флоту США, щоб не допустити якихось пересувань зброї з нього. Очікується й прибуття інших кораблів, зокрема, як вважають, і російського.

Українські власники не хочуть заплатити 20 мільйонів?

Викрадачі далі наполягають на вимозі сплатити за звільнення екіпажу й судна 20 мільйонів доларів.

Те, що переговори викрадачів і власників судна тривають, підтвердив і представник Східноафриканської програми допомоги мореплавцям Андрю Мванґура.

Українські власники судна не хочуть платити всю названу суму, заявив представник цієї організації, що базується в Кенії і спостерігає за піратством поблизу берегів Сомалі.

Тим часом пірати знову категорично заперечили, що в понеділок увечері між ними сталася суперечка з перестрілкою, в якій нібито загинули троє з них.

Представник піратів пояснив, що стріляниною на борту судна вони відзначали мусульманське свято Ід аль-Фітр, свято розговіння, яке настає після закінчення священного місяця посту Рамадана.

Водночас згаданий представник Східноафриканської програми допомоги мореплавцям, який спершу поширив інформацію про перестрілку, визнав, що дістав її з третіх рук і не може гарантувати, що вона правдива.

Порушень із продажем зброї немає

У США речник Пентагону повідомив, що президент Кенії особисто запевнив президента США в телефонній розмові, що вантаж зброї на українському судні дійсно призначений для Кенії.

Напередодні були численні заяви про те, ніби зброя з України насправді прямувала через Кенію до Південного Судану, суданського регіону, який має широку автономію, власну армію і перебуває в напружених стосунках з центральним суданським урядом.

Ці заяви відразу заперечили і Україна, і Кенія.

Продаж зброї Південному Суданові не обмежений міжнародними ембарго. Але США непокояться, що в разі, якщо важкі озброєння дістануться владі Південного Судану, це може змінити нетривку рівновагу сил між цим регіоном і центральним урядом країни та поновити припинений лише кілька років тому збройний конфлікт між ними.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG