Доступність посилання

ТОП новини

Американці оточили українське судно, яке захопили пірати


Пірати біля захопленого українського судна «Фаїна», 25 вересня 2008 р.
Пірати біля захопленого українського судна «Фаїна», 25 вересня 2008 р.

Прага – Американці намагаються дати відсіч піратам, які захопили український корабель в Африці. Судно «Фаїна» перевозило військову техніку, коли в четвер на нього напали озброєні люди. Пірати вимагають викуп у розмірі 20 мільйонів доларів та оголосили ультиматум, що боротимуться до кінця, якщо їм будуть протидіяти силою. Заручники – екіпаж судна, де переважно українські громадяни. Наразі надходять суперечливі повідомлення, куди ж мало прямувати судно зі зброєю.

Сполучені Штати сьогодні послали додаткові есмінці до берегів Сомалі, щоб запевнитися, що пірати не знімуть з борту захопленого українського судна вантаж чи членів екіпажу. Американці побоюються, щоб зброя не потрапила до ісламістів, пов’язаних з «Аль-Каїдою». Всю бронетехніку, а саме понад 30 танків Т-72 і запасні частини, закупили в Україні.

На судні «Фаїна» був 21 член екіпажу, з них 17 українців, троє громадян Росії та один – Латвії. У неділю надійшло повідомлення, що один з них, росіянин, помер.

Судно української компанії-оператора, яке йшло під прапором Белізу, везло озброєння до порту в Кенії. Але вже дані про остаточне призначення суперечливі. Спершу уряд Кенії заявив, що за техніку заплатив він, але сьогодні американські військові повідомили, що зброя була призначена суданському покупцеві. За рішенням Ради Безпеки ООН, заборонено продавати зброю до суданської провінції Дарфур, де триває міжетнічний конфлікт, але можна здійснювати такі поставки до інших частинах Судану.

Військовий оглядач Сергій Згурець каже Радіо Свобода, що ситуація з українською поставкою до кінця не зрозуміла. «Зараз просто незрозуміло, куди саме призначалася ця зброя. Представники «Укрспецекспорту» це не коментують і ситуація виглядає так, що американська сторона докладає зусиль, щоб заборонити поставки зброї до Судану повністю і тому така увага до цього контракту, який здійснює Україна», – зауважив експерт. Міністерство закордонних справ України тим часом наполягає, що українська бронетехніка таки прямувала до Кенії.

Повернімося до піратів. За першими повідомленням, викрадачі українського судна хотіли отримати 35 або й 5 мільйонів доларів викупу, але згодом один із нападників заявив африканським і західним мас-медіа, що йдеться про 20 мільйонів доларів за звільнення екіпажу і судна, «не більше й не менше».

Світ думає, як краще протидіяти сомалійським піратам

Плавати біля Африки найнебезпечніше у світі, а всі рекорди б’є узбережжя Сомалі, де лише цього року пірати напали на кораблі 62 рази, вдвічі більше ніж минулого року. Це повідомили Радіо Свобода в Центрі спостереження за піратством. У Сомалі вже майже два десятиліття немає постійного уряду, а джерелом постійних доходів для кримінальних груп став піратський промисел. У результаті різко підвищилася вартість страхування вантажних суден, які пропливають Індійським океаном.

Сомалійські пірати – переважно колишні моряки, які вирішили ловити велику рибу в каламутній воді. Вони оснащені сучасними швидкісними катерами і вже атакували танкери на відстані понад 450 кілометрів від берега.

Франція підготувала проект резолюції ООН, який закликає країни надавати кораблі та літаки, щоб протидіяти сомалійським піратам. Водночас американські військові закликають судновласників більше дбати про безпеку своїх кораблів. А для цього,зокрема, наймати додаткову охорону.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG