Доступність посилання

ТОП новини

Членство України в НАТО поліпшить її стосунки з Росією – дипломат


Надзвичайний і повноважний посол України, доктор юридичних наук Володимир Василенко в ефірі Радіо Свобода нагадав, що членство в НАТО передбачає відсутність територіальних претензій та добросусідські відносини з сусідами.

«Коли Україна вступить у НАТО, Росія зрозуміє, що «потяг уже пішов». Росія навмисно провокує конфлікти, висуваючи територіальні претензії, щоб спонукати НАТО відмовити Україні у ПДЧ і членстві», – наголосив він.

Директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця вважає, що потрібно зберігати добросусідські відносини з Росією.

«Але ми не маємо підлягати під нову зовнішню концепцію Росії, де немає місця незалежності і суверенності України. Після кавказької війни складається інша система відносин між Росією і Україною», – додав він.

Володимир Василенко ж вважає, що національні інтереси України трактуються Росією як «антиросійські» дії.

«Відносини між Україною та Росією зараз у кризовому стані. Існує конфлікт інтересів. Україна сповідує європейські цінності – у Росії панує «керована демократія». Україна хоче у європейські структури, а Росія перешкоджає їй. Росія заперечує українську історію», – заявив він.

Радник-посланник Посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов сказав в ефірі Радіо Свобода, що розвиток дружніх відносин відповідає інтересам і України, і Росії. «У нас є механізм діалогу зі складних питань. Ми вже почали діалог щодо Чорноморського флоту у Криму», – додав він.

Володимир Василенко ж зауважив: «Продовження договору, який унормовує відносини між обома державами, – позитивний момент. Але треба дотримуватися цього договору».

А Григорій Перепелиця звернув увагу: «Цей Великий договір є захистом України, у якому закладені принципи відносин між Росією і Україною у сфері безпеки».

«Більше того, Великий договір більше працює на інтереси Росії, ніж України. Це 6-та стаття договору, де сторони зобов’язались не розташовувати на своїй території іноземних військових баз», – наголосив він.
XS
SM
MD
LG