Доступність посилання

ТОП новини

Російський корабель не поспішатиме вжити силу проти викрадачів українського судна


Твердження деяких засобів інформації, ніби російський сторожовий корабель «Неустрашимий», який прямує до берегів Сомалі, негайно піде в бій із піратами, провокативні й можуть завдати шкоди переговорному процесові про звільнення екіпажу й створити загрозу життю людей, заявив чільний представник російських військових моряків.

Помічник головнокомандувача Військово-морського флоту Росії Ігор Дигало заявив російському агентству «Інтерфакс», що завдання російського корабля – профілактика і відвернення захоплень піратами російських суден поблизу берегів Сомалі.

Іще одне неназване «військово-дипломатичне джерело» в Москві підтвердило цьому ж агентству, що російський корабель вирушив туди без жодного зв’язку з викраденням біля узбережжя Сомалі українського судна з екіпажем із 17 громадян України, 2 громадян Росії і 1 мешканця Латвії, особи без громадянства, і вантажем із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

Раніше в середу інше російське агентство «РІА Новості» повідомило про заяву неназваного «чільного представника головного штабу ВМФ Росії», що російський корабель може вжити зброю проти викрадачів судна з озброєнням.

За словами цього джерела, на борту корабля є підрозділ морської піхоти, протидиверсійна група і вертоліт, які можна буде використати для силового захоплення судна і членів екіпажу, серед яких двоє росіян.

У середу ж посол Сомалі в Росії Мухаммед Хандулле заявив, що президент його країни дозволив російським кораблям боротися з піратами в територіальних водах Сомалі і навіть на суші.

Про те, що центральна влада Сомалі дозволяє іншим країнам вдаватися до сили для визволення українського судна й екіпажу, заявив у середу й чільний представник сомалійського МЗС.

Сторожовий корабель «Неустрашимий» Балтійського флоту Росії нині йде Атлантичним океаном і ще має перетнути Гібралтарську протоку, Середземне море, Суецький канал і Червоне море, перш ніж вийде в Індійський океан і до берегів Сомалі десь наприкінці цього чи на початку наступного тижня.

Нині за викраденим судном, яке стоїть на якорі біля узбережжя Сомалі, з близької відстані спостерігають кілька кораблів 5-го флоту США, щоб не допустити якихось пересувань зброї з нього.

Пірати, які вимагають за звільнення судна й екіпажу 20 мільйонів доларів, постійно застерігають проти спроб визволити їх силою і заявляють, що готові до будь-яких несподіванок.
XS
SM
MD
LG