Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко сподівається на «помірковані» ціни на газ


Як заявила Прем’єр-міністр, через те, що ціни на газ прив’язані до цін на нафту, а нафта останнім часом подешевшала, вона вважає, що на переговорах у Москві в четвер вона має «всі шанси поборотися за справедливу ціну на газ для України».

За її словами, можливо, що ці переговори стануть першими, які Україна й Росія проведуть «на рівних». Виступаючи в середу ввечері на телевізійному «5 каналі», прем’єр не пояснила, що мала під цим на увазі.

Вона також не стала оголошувати прогнозів, якою може виявитися «помірна» ціна на газ, щоб не нашкодити переговірному процесові.

Раніше в середу Юлія Тимошенко заявила, що не допустить підвищення ціни на газ до цифри, про яку часто говорили останнім часом, у 400 доларів за тисячу кубометрів. Вона додала, що українська сторона має намір запропонувати російській поетапний перехід на ринкову ціну впродовж кількох років.

У вечірньому ж телевиступі вона, зокрема, сказала, що в перебігу візиту до Москви не обговорюватиме проблем Чорноморського флоту. За словами Прем’єр-міністра, вона їде до Москви тільки для обговорення газових проблем.

Тим часом у Москві неназване «джерело в апараті уряду Росії» заявило російському агентству «Інтерфакс», що особливої уваги в перебігу переговорів голів урядів України і Росії буде приділено «перспективам енергетичної співпраці, зокрема, в нафтогазовій сфері».

Планується також «обмінятися думками щодо ситуації, яка склалася на міжнародних фінансових і кредитних ринках», а ще обговорити й інші «актуальні питання двосторонніх відносин».

А інше «поінформоване джерело в Москві» заявило агентству «Інтерфакс-Україна», що в домовленості про постачання газу, яке плановано підписати в перебігу візиту, немає конкретної ціни, а є лише принципи постачання.

За словами цього джерела, в вівторок голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина вже узгодив у російському «Газпромі» текст цієї домовленості, і ціна в ній не вказана.
XS
SM
MD
LG