Доступність посилання

ТОП новини

У Кенії судять активіста, який поширював заяви про викрадене українське судно


Керівника кенійського відділку Програми допомоги мореплавцям Андрю Мванґуру звинуватили в поширенні заяв, що викликають громадське занепокоєння.

Днями Мванґура заявляв, що кенійська влада «закриває йому рота» в справі про викрадене тиждень тому біля берегів Сомалі судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 2 громадян Росії і 1 мешканця Латвії без громадянства і вантажем із 33 танків Т-72, 6 систем протиповітряної оборони, 150 гранатометів і 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів.

За його твердженнями, зброя насправді була призначена для Південного Судану, суданського регіону, який має широку автономію і власну армію і має напружені відносини з центральним суданським урядом.

Уряди Кенії і України заявляють, що зброя прямувала з України до Кенії, яка й купила її в Україні. Заперечують твердження Мванґури і представники Південного Судану.

Серед інших заяв Мванґури, які широко підхопили засоби інформації, – те, ніби сомалійські викрадачі судна пересварилися й влаштували перестрілку, в якій загинули троє з них. Коли пірати заперечили ці заяви, Мванґура визнав, що отримав такі дані з третіх рук і не може гарантувати їхню правдивість.

Одне з останніх тверджень Мванґури, яке він висловив перед тим, як у четвер поліція приїхала по нього цілою автоколоною до редакції місцевої газети, де він мав давати прес-конференцію, – про те, що пірати знизили суму за звільнення судна й екіпажу до 5 мільйонів доларів. Він заявив при цьому, що варто б скористатися такою можливістю й негайно сплатити ці гроші. У четвер представник піратів заперечив це й підтвердив, що їхня вимога 20 мільйонів доларів залишається чинною.

Речник кенійської влади заявляє, що Андрю Мванґура, як виглядає, сам є речником піратів. За словами цього речника, заяви Мванґури про призначення зброї до Південного Судану – «пропаганда», що ґрунтується на «диких здогадках, спекуляціях без йоти доказів чи документів на підтвердження цього».

Мванґура і його адвокат кажуть, що вся інформація походить від родин сомалійських піратів і родин екіпажу судна і від таких самих відділків Програми допомоги мореплавцям в Україні і Росії.

Мванґурі також висунули друге звинувачення в володінні маріхуаною; це викликало сміх у залі суду в кенійському портовому місті Момбаса.

Він не визнає жодного зі звинувачень.

Поліція відмовилася випустити Мванґуру під заставу і залишила його під вартою до 7 жовтня.

Тим часом одна з провідних кенійських газет, посилаючись на «варте повної довіри джерело» в війську Кенії, теж написала, що її розслідування підтвердило, що зброя прямувала, найімовірніше, до Судану.

За даними аналітиків, військо Кенії має озброєння зі США і Великої Британії, тому виглядає несхоже на правду, щоб тепер країна додавала до нього озброєння радянського зразка.

Кенія виправдовується тим, що українська зброя була дешевша.
XS
SM
MD
LG