Доступність посилання

ТОП новини

Вже настав термін, коли Президент може розпустити парламент – лідер НУНС


Лідер блоку НУНС В’ячеслав Кириленко
Лідер блоку НУНС В’ячеслав Кириленко
«Є кілька версій відліку цього 30-денного терміну. Я вважаю, що цей термін настав», – заявив сьогодні журналістам лідер блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко.

При цьому він нагадав, що в Конституції йдеться про право Президента на розпуск парламенту, а не про обов'язок.

«Тому, якщо Президент вирішить скористатися цим правом, то буде відповідне рішення. Якщо вирішить ще раз дати можливість коаліціантам спробувати домовитися, то буде така ситуація. Як буде? Я думаю, не знає ніхто», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Лідер НУНС повідомив, що під час консультацій сторони поки що не дійшли згоди щодо питання спільної заяви навколо російсько-грузинського конфлікту.

Напередодні Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що згідно з Конституцією є ще мінімум 10 днів для коаліційних переговорів.

********
Близько півночі 2 вересня фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона» ухвалила рішення про вихід із коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив про це в парламенті 16 вересня (у 10-денний термін фракція могла змінити своє рішення).

Згідно з Конституцією, якщо в 30-денний термін не буде сформовано коаліцію, Президент має право розпустити парламент і оголосити про позачергові вибори.

Політики та політологи розходяться в думці, яку дату можна вважати відправною для 30-денного терміну: 3 або 16 вересня. Багато хто схиляється до того, що 3 жовтня Президент може видати указ про припинення повноважень Верховної Ради VІ скликання, якщо коаліцію не буде сформовано.

********
5 партій блоку НУНС вимагають перейти до переговорів із формуванню коаліції
Лідери 5 партій блоку НУНС вимагають швидше створювати коаліцію з БЮТ

Лідер ХДС Володимир Стретович, голова Європейської партії України Микола Катеринчук, представник Народного руху України В’ячеслав Коваль, представник партії «Вперед, Україно!» Олег Новиков та лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазин заявили в п’ятницю, що настав час обговорити ситуацію навколо створення демократичної коаліції, скликавши для цього засідання фракції і політради блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Володимир Стретович стверджує, що в четвер уночі була випрацювана спільна коаліційна угода», а в п’ятницю «керівництво НУНС зникло з парламенту».

Його підтримав Микола Катеринчук, наголосивши, що «повна відповідальність за завал коаліційних переговорів лежить на керівництві фракції, на партії «Наша Україна».

Представник партії «Вперед, Україно!» Олег Новиков заявив, що БЮТ задовольнила всі вимоги, і, за його словами, зараз «немає жодних перешкод для створення демократичної коаліції».

А на думку Юрія Кармазина, коаліцію досі не створено, бо «кілька політичних авантюристів хочуть залишити країну на 205–210 днів без дієздатного парламенту».

Представник Народного руху України В’ячеслав Коваль заявив, що позицію цих 5 партій офіційно підтримує 30 народних депутатів із 72, які є членами фракції НУНС.

Пізніше лідер фракції НУНС і лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко назвав заяви представників п’яти партій зі складу блоку «окремою позицією 18 депутатів».
********

Президент скористається правом розпустити парламент, якщо не буде коаліції

Віктор Ющенко знову повторив цю свою позицію в п’ятницю на нараді з головами обласних держадміністрацій.

За словами Президента, він підтримує режим консультацій і діалогу, який би якнайшвидше привів до формування коаліції.

Водночас він укотре наголосив, що переговірна позиція, на якій залишається сьогодні НУНС під час переговорів із БЮТ, базується на коаліційній угоді про попередню коаліцію між ними.

«Цінності і загальнонаціональні пріоритети, закріплені в угоді, не будуть змінені нашою політичною силою», а для БЮТ вони стали «не ціллю, а предметом торгів», зазначив Ющенко.

Насамперед, сказав він, ідеться про мовне питання, зовнішньополітичний курс України, питання щодо Чорноморського флоту.

«Переговірний процес триває, і я хотів би, щоб він у найближчий час приніс плоди. Якщо цього не станеться, я скористаюся своїм конституційним правом щодо розпуску парламенту», – наголосив Президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG