Доступність посилання

ТОП новини

Мінтранс: Використання для Президента літака Прем’єр-міністра – грубе порушення


Як заявив у п’ятницю заступник міністра транспорту і зв’язку Олександр Давидов, літак, яким у четвер мала летіти до Москви прем’єр, не міг бути резервним літаком для жодних інших польотів.

Так само, за словами урядовця, грубим порушенням було й те, що обидва літаки, для голови держави і голови уряду, не мали резервних літаків.

Заступник міністра наголосив, що за ситуації, коли всі три літаки державної авіакомпанії «Україна» зайняті, як резервні мають залучати інші повітряні судна.

На думку Давидова, відповідальність за інцидент, який стався в четвер, має нести керівництво авіакомпанії і Державного управління справами.

Він також оголосив, що комісія з розслідування інциденту не виявила жодних проблем із президентським літаком, який повернувся на аварійну посадку через заявлені технічні проблеми.

За даними комісії, всі механізми і агрегати, на які скаржився екіпаж, виявилися в працездатному стані.

У четвер після інциденту керівник Державної служби охорони Валерій Гелетей заявив, що за чинним правилом серед літаків, якими літають керівники держави, резервним завжди є наступний за графіком вильоту.

Після того, як першим із трьох таких літаків уранці вилетів на південь України високий гість, король Швеції, а другий, яким Президент летів до Львова, зламався, Віктор Ющенко отримав третій і останній наявний літак, яким Юлія Тимошенко мала летіти до Москви.

Гелетей запевнив, що цього порядку було б неодмінно дотримано незалежно від того, хто – Президент чи Прем’єр-міністр – летів би першим, а хто другим.

А речник Міністерства транспорту і зв’язку Вікторія Яковлева теж назвала в четвер призначений для голови уряду літак одночасно резервним для голови держави.

У четвер уранці літак, на якому Віктор Ющенко летів до Львова, через технічні проблеми зі стабілізатором мусив повернутися на летовище Бориспіль і піти на аварійну посадку.

Відтак голова держави знову вирушив до Львова на іншому літаку, що був готовий до польоту.

Через це Юлія Тимошенко, яка мала летіти до Росії на переговори про газ, та її супровід залишились без літака.

Вони мусили діставатися до Москви з запізненням; голова уряду вилетіла іноземним чартерним літаком.

У п’ятницю Тимошенко заявила, що «не робить трагедії» з цієї події.

А в апараті секретаріату Кабінету Міністрів заявили, що Державне управління справами при Президенті України не раз відмовляло Юлії Тимошенко в наданні літаків для робочих поїздок.

Його керівник Михайло Левінський пригадав у п’ятницю п’ять таких випадків.
XS
SM
MD
LG