Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк сумнівається і сподівається


Голова Верховної Ради не думає, що якогось конструктивного рішення про створення коаліції вдасться досягти до вівторка.

Так Арсеній Яценюк прокоментував у суботу заяву Президента Віктора Ющенка, що він скликає на вівторок консультації з фракціями про розпуск парламенту, а до того часу дає політичним силам можливість юридично оформити домовленості про створення нової коаліції.

Яценюк лише сподівається, що такі консультації можуть підштовхнути сторони до прогресу в переговорах про створення коаліції.

Спікер звернув увагу, що консультації про розпуск парламенту ще не означають самого розпуску.

Він висловив думку, що Президентові варто б дати можливість завершити переговори про коаліцію, й назвав розпуск парламенту «найостаннішим інструментом».

«Коаліції трьох не буде». А хто двоє?

Арсеній Яценюк, перебуваючи в суботу в Чернівцях, звідки він родом, на святкуванні 600-річчя міста, кілька разів повторив свою позицію, що коаліція Блоку Юлії Тимошенко і Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» неможлива за участі Блоку Литвина. «Коаліції трьох не буде», – казав він.

За його словами, може йтися лише про відновлення демократичної коаліції з двох сил, БЮТ і НУНС, а не про створення нової. Як сказав Яценюк, «вони вдвох не ужилися, а уявіть, що буде втрьох». До того ж, сказав він, Блок Литвина навряд чи поділяє цінності БЮТ і НУНС.

Зранку в суботу Віктор Ющенко заявив, що в вівторок має намір провести консультації щодо розпуску Верховної Ради, й додав, що до вівторка дає політичним силам час юридично оформити домовленості про створення нової коаліції.

При цьому Президент дав знати, що це не буде коаліція за участі Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

«Я даю шанс тим, хто пішов на «бокові романи», тим, хто нікуди не ходив, поспілкуватися як відповідальні політичні люди і запропонувати суспільству та державі вихід із цієї западні», – сказав він.

Президент наголосив, що Блок Юлії Тимошенко, Партія регіонів і Комуністична партія України мають формалізувати свої відносини і поінформувати суспільство про суть досягнених ними домовленостей.

Третя сила на майбутнє

Тим часом Арсеній Яценюк говорив у суботу і про свої плани створити нову політичну силу під власним керівництвом.

Ця сила не має бути «політичним проектом у формі акціонерного товариства», сказав Голова Верховної Ради, виступаючи в прямому ефірі Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії.

Основний орієнтир цієї політичної сили буде розрахований на «молодих, енергійних і, найголовніше, за духом українців», наголосив Яценюк.

Водночас спікер додав, що його політична сила орієнтуватиметься не тільки на молодь, оскільки «завжди потрібно пам’ятати своє коріння і традиції».

Формування ж нової політичної еліти України, вважає Яценюк, має відбутися за п’ять років.

Але в цьому виступі, як і в попередніх своїх заявах про створення нової політичної сили, Яценюк не уточнив, хто з відомих діячів міг би до неї ввійти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG