Доступність посилання

ТОП новини

Президент готовий і на розпуск, і на коаліцію


Віктор Ющенко заявив у суботу, що в вівторок має намір провести консультації щодо розпуску Верховної Ради.

Як сказав він під час перебування в Хмельницькій області, він вважає, що вже має повне право розпустити парламент. Тому, за його словами, він і призначив проведення консультацій про розпуск – вони мають стати тим «формальним моментом», після якого право розпускати парламент настає в Президента де-юре.

Водночас, додав Ющенко, він дає політичним силам час до вівторка, 7 жовтня, щоб вони юридично оформили домовленості про створення нової коаліції.

При цьому Президент дав знати, що це не буде коаліція за участі Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

«Я даю шанс тим, хто пішов на «бокові романи», тим, хто нікуди не ходив, поспілкуватися як відповідальні політичні люди і запропонувати суспільству та державі вихід із цієї западні», – сказав він.

Голова держави додав, що прийме будь-який формат коаліції – «схилить голову» і подасть кандидатуру прем’єра від нової коаліції.

Президент наголосив, що Блок Юлії Тимошенко, Партія регіонів і Комуністична партія України мають формалізувати свої відносини і поінформувати суспільство про суть досягнених ними домовленостей.

Дострокові вибори, сказав Ющенко, не принесуть «великих змін» чи нових обставин.

Він закликав шукати порозуміння навколо національних пріоритетів, заради яких формується коаліція.

У п’ятницю прес-служба голови держави повідомила, що Президент призначив на ранок вівторка зустріч із фракцією Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Мету зустрічі оголосили прямо протилежну – «сприяти процесові формування парламентської коаліції».

Так само на ранок вівторка заплановане й чергове пленарне засідання Верховної Ради.

Останніми днями тривали розмови про переговори про створення нової «демократичної» коаліції між Блоком Юлії Тимошенко, Блоком «Наша Україна – Народна самооборона» і Блоком Литвина; із іншого боку Партія регіонів оголосила, що припинила переговори про створення коаліції.

Але чимало учасників розмов про демократичну коаліцію почали говорити про те, що її створення неможливе.

Деякі з цих учасників звинувачують Президента і його Секретаріат у всіляких перешкодах створенню такої коаліції й заявляють, що там уже вирішили йти на розпуск парламенту.

Попередня коаліція БЮТ і НУНС розпалася після того, як із боку Президента заявили про її фактичний розпад і фактичне створення в парламенті нової коаліції з БЮТ, Партії регіонів і КПУ; після цього більшість депутатів із фракції НУНС проголосувала за вихід усієї фракції з демократичної коаліції, що офіційно припинило її існування.

Нестворення коаліції протягом 30 днів, за Конституцією, дає Президентові право, але не обов’язок, оголосити дострокові вибори Верховної Ради.

У такому разі чинний склад парламенту зберігає повноваження і працює аж до набуття повноважень новообраним складом Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG