Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада на порозі перевиборів


Київ – У п’ятницю парламент майже не працював. Лідери фракцій радилися зі спікером щодо створення коаліції. Однак і останній день відведений для переговорів не дав результатів.

Зранку фракція Блоку Володимира Литвина вийшла з переговорів щодо створення коаліції і звинуватила інших учасників процесу в намаганні дискредитувати цю політичну силу. Заступник голови фракції блоку Литвина Олег Зарубінський зауважив: «Сценаристи і режисери, які знаходяться на Банковій, не зацікавлені у створенні будь-якої коаліції».

Тоді як Юлія Тимошенко на брифінгу заявила, що позиції НУНС і БЮТ збігаються. Що ж до неузгодженої позиції по грузинсько-російському конфлікту, то Тимошенко прямо на брифінгу підписала заяву, яку Президент Віктор Ющенко, у свою чергу, підписав на саміті Україна-ЄС у Франції.

«Ми не поставили жодної умови, – коментує перебіг переговорів Юлія Тимошенко. – Блок Володимира Литвина також не поставив жодної умови. «Наша Україна – Народна самооборона» розділилася на дві частини: більшість фракції підтримує це, але, на жаль, Президент і найближчі його прихильники категорично цьому заперечують».

Президент готовий розпустити парламент

Напередодні, у четвер, фракція БЮТ разом із фракцією НУНС проголосувала по п’яти принципових законопроектах. Однак на нараді з головами обласних державних адміністрацій у п’ятницю Віктор Ющенко зауважив, що скасування антиконституційних законів, за які 2-го вересня БЮТ голосував з Партією регіонів, не викликає довіри. Він назвав це одним із способів залишити за собою аргументи на передвиборну кампанію, мовляв, ми все зробили для того, щоб була демократична коаліція, але це не вдалося через дії іншої сторони. Про це повідомила прес-служба Президента.

Що ж до перспектив розпуску парламенту, то Президент позицію свою висловив чітко: «Я дам можливість, щоб політичні сили провели переговори і могли заявити в найшвидший час про готовність формувати коаліцію. Якщо такої заяви не буде зроблено, я використаю своє конституційне право».

Опоненти Президента наголошують, що звертаючись до голів обласних державних адміністрацій, Ющенко наголосив: «Ми одна команда, пам'ятайте, ви є членами команди Президента. Ми проводимо політику відстоювання загальнонаціональних пріоритетів». Критики угледіли в цьому натяк на адміністративний ресурс. Адже йшлося про ймовірні позачергові вибори.

«Нашоукраїнці» на роздоріжжі

В останній день відведений для створення коаліції знову далася взнаки складна ситуація всередині фракції «Наша Україна – Народна самооборона».

П’ять керівників партій, що входять до складу фракції НУНС стверджують, що об’єктивних причин для непідписання коаліційної угоди немає і звинувачують у зриві створення нової коаліції лідера фракції В’ячеслава Кириленка та його заступника Романа Зварича. Близько 30 членів фракції НУНС вимагали зібрати раду фракції, однак засідання так і не відбулося.

У кулуарах парламентарі говорили про дострокові вибори як про доконаний факт. Сперечалися лише щодо того, коли Президент оголосить про розпуск парламенту і власне про саму дату перевиборів. Тут є колізія: Президент може розпустити парламент через 30 днів після того, як створено коаліцію. Але позачергово обрану Верховну Раду не можна розпустити впродовж року. Тож указ про розпуск парламенту і перевибори може з’явитися не найближчими днями, а всередині жовтня. Тож, імовірно, нові вибори відбудуться в грудні. Однак деякі політики не виключають, що перевибори можуть відбутися в наступному році.

В останні дні переговорів також піднімалося питання про іншого прем’єр-міністра. Політологи та народні депутати кажуть, що для Президента та його прихильників принципово провести перевибори, щоб позбавити Тимошенко посади Прем’єр-міністра. А для Тимошенко, відповідно, важливо уникнути перевиборів. Та не менш важливо для Президента позбавитися і теперішньої ситуації, коли в парламенті є антипрезидентська, по суті конституційна більшість.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG