Доступність посилання

ТОП новини

Допомога НАТО в боротьбі зі стихіями тепер надходитиме за спрощеною схемою


Підписання угоди, Брюссель,6 жовтня 2008 р.
Підписання угоди, Брюссель,6 жовтня 2008 р.

Брюссель – Віднині у випадку надзвичайних ситуацій всі транскордонні перевезення цивільного персоналу та матеріальної допомоги будуть проводитися за спрощеною схемою. Україна стала 21-ю державою посеред тих, на котрі поширюються ці правила, хоча вони й не є членами Альянсу. У штаб-квартирі НАТО для підписання цього документу сьогодні побував міністр з надзвичайних ситуацій України Володимир Шандра. Це наступний етап поглиблення практичного співробітництва Києва з НАТО у сфері цивільного захисту та на випадок надзвичайних ситуацій.

Мета цієї угоди – не лише налагодити швидке та ефективне перевезення допомоги і рятувальників через території країн-членів НАТО та її союзниць. Україна також матиме змогу ознайомитися із досвідом 20 країн-учасниць цієї угоди, у сфері боротьби із повенями, землетрусами та іншими природними лихами. Як зазначив міністр із питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Володимир Шандра, це допоможе у створенні національної системи реагування на наслідки природних чи техногенних катастроф, а також планування та управління в умовах кризових ситуацій.

Меморандум, що був підписаний ним сьогодні у Брюсселі, приєднує Україну до групи держав, з якими віднині співробітництво у царині надзвичайних ситуацій буде краще координуватися.

Володимир Шандра зазначив: «У випадку надзвичайної ситуації в Україні чи інших країнах, через які доставляються гуманітарні вантажі чи цивільні рятівні сили, відбуватиметься спрощений перетин кордону та процедура розмитнення й транзиту через цю територію».

Закарпаття – добрий приклад натовської допомоги

Досвід співпраці України із Північноатлантичним альянсом у сфері цивільного захисту та боротьби з наслідками стихій значний. Закарпаття, яке раніше найбільше потерпало від повеней, завдяки допомозі НАТО цього року постраждало найменше з-поміж усіх областей Західної України.

«Там не було людських жертв, а в місцях, де збудовані дамби, люди взагалі не постраждали», – зауважив Володимир Шандр.

На думку фахівців, причина в тому, що Закарпатська область виявилася найкраще підготовленою. Адже область скористалася з порад, які спеціально для неї ще у 2001 році розробило НАТО.

Пан Шандра повідомив, що нині нагальним є питання створення національної програми боротьби зі стихіями, але для цього потрібна політична воля та концентрація фінансів.

Мають покращити систему інформування про надзвичайні ситуації

Цього року НАТО, допомагаючи Україні боротися із наслідками повеней, також відреагувало швидко, зазначив міністр. «12 країн-союзниць Альянсу надали або матеріальну допомогу – насоси, човни, пересувні електростанції, або експертну. Вона все ще надходить, додав Володимир Шандра, бо постраждалі райони все ще мають статус зон екологічного лиха.

До того ж, як повідомив міністр, у найближчому майбутньому має покращитися також система інформування про надзвичайні ситуації України. У листопаді при НАТО та Єврокомісії розпочне свою місію також постійний представник українського Міністерства з надзвичайних ситуацій.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG