Доступність посилання

ТОП новини

Сомалійські пірати, можливо, скоро звільнять викрадене українське судно


Речник піратів на ім’я Суґуле Алі, якого цитує «Агентство Франс-Прес», заявив у вівторок, що домовленості про звільнення можуть досягти до середи, і тоді вони зроблять про це оголошення.

Він не став коментувати суму викупу, який викрадачі називають «штрафом» за «незаконне» використання сомалійських вод.

За його словами, обидві сторони переговорів готові до «дружньої» розмови.

Дотепер пірати вимагали за звільнення судна й його екіпажу 20 мільйонів доларів.

Раніше цього ж дня, в вівторок, інший із викрадачів заявив агентству «Асошієйтед Прес», що суму викупу зменшили до 8 мільйонів доларів.

За словами цієї людини, вони дуже сподіваються звільнити судно вже найближчими годинами, якщо їм передадуть цю суму, і переговори з власниками судна йдуть успішно.

Але, наголошує агентство, це сказав не Суґуле Алі, який раніше взяв на себе роль єдиного речника викрадачів, тому не відомо, наскільки ці слова варті довіри.

Відразу після викрадення судна різні представники піратів уже називали різні суми викупу, поки згаданий Суґуле Алі не перебрав на себе все спілкування з зовнішнім світом.

Тим часом інший викрадач, який говорив у вівторок, також сказав, що їм регулярно доставляють човном із берега їжу й наркотики (місцеву наркотичну рослину чат, або кат) і що екіпаж «почувається добре».

Про добрий стан членів екіпажу з посиланням на розмову з ними американських моряків заявила в понеділок і речниця 5-го флоту США, який діє в Індійському океані.

25 вересня пірати викрали біля берегів Сомалі судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них по тому помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства і вантажем із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів.

Судно перебуває під наглядом кількох американських кораблів зі складу 5-го флоту, які мають за завдання не допустити вивантаження зброї на берег.
XS
SM
MD
LG