Доступність посилання

ТОП новини

«На вибори «НУНС» піде окремою партією» - Ксенія Ляпіна


Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Степан Курпіль (БЮТ), Юрій Мірошниченко (ПР), Ксенія Ляпіна (НУНС)

Степан Курпіль, Юрій Мірошниченко



















(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Я хотів би зробити певне зовнішнє тестування.

Чи припиняв достроково Ющенко повноваження Ради попереднього скликання?


Юрій Мірошниченко: Ні. Він намагався, але скасував свої нормативно-правові акти, тобто укази.

Степан Курпіль: Я думаю, що все-таки припиняв, тому що він припиняв на підставі того, що понад 150 депутатів вийшли з фракцій, в такий спосіб припинили по суті свої депутатські повноваження. Така ж була підстава.

Юрій Мірошниченко: Ні. Я перепрошую, трошки втручуся.

Там була інша. Він призначив 3,4 укази… Я був в КСУ, тому цю історію я знаю, як свої п’ять пальців.

Перші два укази – це було про дострокове припинення повноважень ВР, він їх скасував. Я думаю, тому що…

Степан Курпіль: А останній указ?

Юрій Мірошниченко: Третій указ був після того, як БЮТ склав свої мандати, і він призначив. Там було тільки про призначення. Але потім його теж скасував, тому що треба було зміни до законодавства виборчого прийняти…

Степан Курпіль: Він призупиняв. Він не скасовував. Але підставу він там чітко виписав, чому він видав цей указ.

Юрій Мірошниченко: На підставі 4 указу ми пішли на вибори. І це був указ про призначення дострокових виборів.

Роман Скрипін: Ви ж розумієте, що якщо Ви не заперечуєте права президента зараз і взагалі до дати не прив’язуєтеся, то, очевидно, що Ви не дуже проти позачергових виборів.

Пані Ляпіна, а як Ви вважаєте, президент зупиняв достроково повноваження попередньої ВР, чи вона сама себе з’їла?


Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна:
Я, власне, волію звертатися до документів.

Якщо читати останній указ президента, на підставі якого відбулися позачергові вибори, то він не містить зупинення повноважень, оскільки ВР на той момент була неповноважна шляхом того, що ми з БЮТ склали свої повноваження.

Роман Скрипін: А зараз до теми дня.

Президент пішов заряджати стартового пістолета. Це якщо говорити образно. Аби указом дати сигнал про дострокові вибори до ВР вже сьомого скликання. Питання лише у терміні.

Скільки на це йому знадобиться часу? Адже з формальної точки зору консультації щодо розпуску Ради відбулися сьогодні о 8-ій ранку, і Віктор Ющенко поїхав до Італії на два дні.

Чи підписав він указ вже? Чи буде телезвернення сьогодні? Про що повідомляє, зокрема, «Українська правда», посилаючись на джерела на телеканалах.

На що дав час президент? На які домовленості? Він і досі чекає коаліцію Партії регіонів і БЮТ? Чи час затягується для призначення виборів фактично на новорічно-різдвяні свята?

Отже, питання дати у нас найважливіше на сьогоднішній момент. 21.00. години ще немає. До неї лишається вдосталь часу, аби навіть і скасувати телезвернення президента. Все залежить від секретаріату. І лише там відомо, чи буде це телезвернення?

І взагалі, знаєте, я не так би орієнтувався на телезвернення, оскільки в нас президент такий, що він в телезверненні може сказати про зовсім інші речі, ніж про розпуск парламенту. От дивно, але так.

В мене питання до гостей від Партії регіонів і БЮТ найперше. Чому ви все ж таки не домовилися про створення коаліції? Чи, можливо, ви утворите коаліцію, чого від вас так чекає президент?

Юрій Мірошниченко: Партія регіонів ніколи не заявляла, що вона неготова до конструктивної розмови з усіма фракціями парламенту.

Як Ви пам’ятаєте, одразу після виборів була заява Януковича про те, що ми не робимо виключень ні для кого, ми говоримо, що можна створювати коаліцію не за ознаками «свій-чужий», а за ознаками програми, що ми, власне, будемо робити.

Роман Скрипін: Чи можна очікувати на появу цієї коаліції до оприлюднення указу?

Юрій Мірошниченко: Заява була, принаймні, з БЮТ в минулому скликанні, зараз вони це підтверджують, що вони не готові йти з нами до коаліції. Була заява, мені здається, трохи емоційна з боку «НУ» про те, що вони не готові йти з Партією регіонів в коаліцію. І в іншому форматі без участі однієї з цих фракцій або їх обох сформувати коаліцію і владу, і більшість як таку неможливо.

Юрій Мірошниченко: Сьогодні говорити, що Партія регіонів сприяла якимсь чином достроковим виборам або провокувала їх, ну, буде як мінімум нечесно.
І тому сьогодні говорити, що Партія регіонів сприяла якимсь чином достроковим виборам або провокувала їх, ну, буде як мінімум нечесно.

Якщо говорити про те, чи можливо таке? Теоретично можливо. І я, чесно кажучи, якраз є прихильником того сценарію, щоби створилася коаліція, і нарешті ми вирішили б не лише питання власного працевлаштування і перебування в теплих кріслах ВР, а ми дали би гідну відповідь на ті виклики, які несе нам сьогодні світова криза, по-перше, а по-друге, ми нарешті подолали б той поділ України на Захід і Схід, регіоналів і помаранчевих.

Якби ми знайшли пояснення суспільству і самим собі, що ми здатні працювати і об’єднуватися заради наших громадян, і що ми не злочинці і не якісь там західняки чи бандерівці або східняки і бандити, а ми всі є представниками народу, отоді б ми, мені здається, вирішили фундаментальне питання і фундаментальні виклики, які перед нами зараз стоять. Це об’єднання українського суспільства і об’єднання нашого потенціалу як політиків і менеджерів.

Роман Скрипін: Я ж питав: чому ви не домовилися? Раптом голосували синхронно і розклеїлося.

Юрій Мірошниченко: Голосування не передбачало створення коаліції автоматично. Створення коаліції передбачає в першу чергу формування єдиної програми дій. Це раз. І друге – це формування єдиної команди уряду.

Я не був суб’єктом цих переговорів або консультацій. Я не назвав би їх переговорами, оскільки це не було проведено в публічній формі. Але консультації, звичайно, і контакти на всіх рівнях відбуваються.

Чому не змогли це зробити БЮТ і Партія регіонів? Чому ж Ви не питаєте: чому Партія регіонів не зробила з «НУ» або з Блоком Литвина і з іншими партіями так само?

А чому виняткову відповідальність за не існування або не створення, або не відтворення коаліції несе Партія регіонів?

Роман Скрипін: Тому що у вас була б конституційна більшість. А з НУНС і Блоком Литвина у вас цієї конституційної більшості немає.

Юрій Мірошниченко: А вона й непотрібна.

Роман Скрипін: Ну, як непотрібна?

Юрій Мірошниченко:
Тому що Конституція вимагає більшість, а не конституційну більшість.

Роман Скрипін: Тому що ви могли б змінити Конституцію, внести зміни в Конституцію і взагалі б були господарями в цій країні. Це більшість голосів. Це конституційна більшість, яка може долати вето президента.

Юрій Мірошниченко: Це не мета Партії регіонів – бути господарями над кимось. Все ж таки нам треба рухати вперед.

Степан Курпіль: Для того, щоб створити коаліцію, потрібно 226 голосів. Хоча, як свідчить досвід, така коаліція не є стійкою, тому що в будь-який момент можна висмикнути з цієї коаліції одного-двох депутатів, і вона стає недієздатною.
Степан Курпіль:
Для того, щоб створити коаліцію, потрібно 226 голосів. Хоча, як свідчить досвід, така коаліція не є стійкою, тому що в будь-який момент можна висмикнути з цієї коаліції одного-двох депутатів, і вона стає недієздатною.

Щодо того, чому не утворилася та чи інша коаліція? Я вважаю, що відповідальні політики повинні запитати у своїх виборців: який мандат на яку коаліцію вони дають?

Коли ми йшли на вибори, то ми говорили про демократичну коаліцію, ми не говорили про можливість створення коаліції з Партією регіонів…

Роман Скрипін: Я перепрошую, вам виборці давали в такому випадку мандат на те, аби голосувати законопроекти за розширення повноважень Кабміну і звуження повноважень президента, що стали причиною де-факто всіх цих перепитій, які призводять до дострокових виборів?

Вам же виборці не давали на це мандат...


Степан Курпіль: Я думаю, що це причина фіктивна. Нам виборці давали мандат на будь-яке голосування, яке ми вважаємо за потрібне. Якщо ж ми голосуємо проти волі виборців, то ми відповідно отримаємо результат на наступних виборів.

А ті голосування, які були 2 вересня, до речі, деякі закони президент підписав, то зараз їх вже немає, вони скасовані. Тому формальна підстава, через яку, начебто, «НУ» вийшла з коаліції, вона вже знята, її не існує.

І мене дивує, чому президент не говорить про те, що ми повинні відновити демократичну коаліцію. Вже немає причин, щоби вона не існувала, вже знято…

Що ще потрібно зробити? Чому тут немає пошуку? Адже право президента на розпуск парламенту ніхто не оспорює, ще не означає його обов’язок.

Роман Скрипін: Чому ви врешті-решт не оформили союз з Партією регіонів?

Про перемовини ми вже знаємо, що вони відбувалися. Про те, що Партія регіонів припинила ці перемовини, озвучила пані Стеців-Герман. Я можу тут цитувати.

Чому ви не оформили цей союз? Що стало на перешкоді?


Степан Курпіль: Ну, я не брав…

Роман Скрипін: І Ви не брали участі у переговорах? Дуже шкода.

Степан Курпіль: Я думаю, що про переговори немає сенсу говорити, можна говорити про якісь консультації щодо виходу з політичної кризи.

Роман Скрипін: Чи можете ви утворити коаліцію?

Степан Курпіль: В нас все-таки дуже багато є розбіжностей, щоб утворити коаліцію. Є принципові питання по мові, по геополітиці…

Роман Скрипін: Пан Юрій теж говорить про розбіжності, але говорить, що заради об’єднання можна забути про розбіжності.

Чи можливо ця ось іскра, яка поміж Партією регіонів і БЮТ може промайнути в останній момент, щоб утворити коаліцію?


Степан Курпіль: Для цього треба запитати виборців.

Якщо наші виборці в результаті соціологічного опитування скажуть, що вони бачать вихід у створенні коаліції з Партією регіонів, тоді, можливо, треба розглядати таку можливість. Поки що такого немає…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG