Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Кенія: Зброя з викраденого судна не йшла до Південного Судану


Саме такі танки (Т-72) знаходяться в трюмах «Фаїни»
Саме такі танки (Т-72) знаходяться в трюмах «Фаїни»
У Києві державна компанія «Укрспецекспорт», а в Найробі міністр закордонних справ Кенії Мозес Ветанґула виступили в середу з заявами однакового змісту, що зброя призначена для одного з підрозділів Міністерства оборони Кенії.

Скорочення в коді номерів контрактів на це постачання сприйняли як вказівку на уряд Південного Судану помилково, заявили в обох столицях.

За словами і української компанії, і кенійського міністра, літери MOD/GOSS означають управління матеріально-технічного забезпечення Міністерства оборони (MOD) Кенії.

Англійську назву самого управління в Кенії і в Україні навели дещо по-різному: General Ordnance Supply and Security чи General Ordnance and Security Supplies.

За словами представників обох країн, намагання розшифрувати GOSS як «Уряд Південного Судану» (Government of Southern Sudan) цілком безпідставні.

У вівторок було оприлюднено зміст вантажної декларації викраденого судна зі зброєю, в якій були згадані скорочення.

Вони викликали звинувачення в тому, що 33 танки Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів, які, за заявами урядовців Кенії і України, легально закупила в Україні Кенія, могли насправді призначатися для Південного Судану.

Ця зброя перебуває на судні «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства, яке викрали 25 вересня пірати біля берегів Сомалі.

Південний Судан має в складі Республіки Судан широку автономію, власний уряд і власну армію, перебуває в напружених відносинах із центральним суданським урядом і готується до передбаченого мирною угодою між ними референдуму про повну незалежність у січні 2011 року.

********
Пірати вже чекають на гроші за українське судно

Домовленість про визволення судна «Фаїна» з екіпажем практично завершена, і сомалійські викрадачі лише чекають, поки з Джибуті, африканської держави на північ від Сомалі, прийде судно з готівкою, повідомив агентству «Ройтерз» спільник піратів на березі.

За його словами, викрадачі на борту судна «Фаїна» домовилися звільнити його за 8 мільйонів доларів і, як очікують, зроблять це найближчої чи наступної ночі, коли їм доставлять ці гроші.

Співрозмовник агентства не є звичним речником викрадачів, але агентство запевняє, що раніше ця людина подавала надійну інформацію про дії місцевих піратів.

Викрадачі ж на борту судна відмовилися говорити з агентством і заявили, що більше інтерв’ю не дають.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG