Доступність посилання

ТОП новини

Перші перешкоди на шляху до перевиборів


Київ – Коли може з’явитися телезвернення Президента Віктора Ющенка, в якому, очевидно, йтиметься про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів до парламенту – не відомо. Але, скоріш за все, таке звернення буде. Принаймні, в парламенті вже говорять про перевибори як про річ доконану. Щоправда, на шляху до переобрання виникли перешкоди.

У середу знову були різні тлумачення того, як виглядали ранкові консультації Президента і голів фракцій щодо розпуску парламенту.

Прес-служба Президента повідомила, що лідери всіх політичних сил погодилися з Главою держави щодо необхідності такого кроку. Натомість представники кількох політичних сил, зокрема, найбільших фракцій парламенту БЮТ і Партії регіонів, спростували цю інформацію. Депутати звинуватили прес-службу Президента в некоректності.

Юридична головоломка

Президент у середу зажадав від парламенту до кінця цієї доби прийняття змін до бюджету щодо фінансування позачергових виборів. А також змін до закону про вибори щодо порядку формування окружних комісій. Без цього легітимність виборів може бути оскаржена.

Однак, лідери фракцій вирішили не розглядати питання про фінансування позачергових виборів до оприлюднення указу Президента про розпуск Верховної Ради. Таке рішення, як поінформував спікер Арсеній Яценюк, було ухвалене лідерами фракцій. Причому, навіть члени Партії регіонів, яка взагалі-то заявила що перевибори – це єдиний шлях виходу з кризи, поставили під сумнів таку постановку питання.

«До того, як з'явиться указ Президента, ніяких розмов про забезпечення наступної кампанії не може бути в принципі, – стверджує перший віце-спікер Олександр Лавринович. – Тому що це не буде відповідати основному закону держави. Президент має право достроково припинити повноваження парламенту, але це не його обов’язок. І якщо парламент буде ухвалювати якійсь рішення по забезпеченню дострокової виборчої кампанії, то він може поставити себе в дуже смішну ситуацію».

Примат політики над правом


Щоправда, деякі депутати-нашоукраїнці наполягають, що необхідні для перевиборів рішення треба ухвалити вже тепер. Бо після оприлюднення указу Верховна Рада стане недієздатною. Як бачимо, виникає певна правова колізія.

Прокоментувати її Радіо Свобода попросило депутата трьох попередніх скликань Бориса Беспалого, який працював у комітеті з питань правої політики.

«Взагалі будь-який орган влади – його повноваження – є неперервні, – вважає екс-депутат. – Змінюється тільки депутатський склад. І те, що було зроблено минулий рік – це було повне беззаконня. Країна не може бути без парламенту жодної хвилини. Повноваження депутатів мають бути до набуття повноважень нових депутатів».

Утім, на думку Беспалого, зараз вірогідно також спрацює політична доцільність: «Мені здається більш вірогідним, що Президент припинить повноваження Верховної Ради, як органу. Так як він діяв минулого року. А потім, можливо, вибірково на зміну цього пункту указу буде оголошувати окремі дні такими, коли мораторій відміняється. Як це було минулого року, коли приймали зміни до виборчого закону. Чому? Якщо залишити раду абсолютно повноцінною, то невідомо які вона за ці два місяці може Президенту сюрпризи зробити».

Тим часом, у кулуарах Верховної Ради багато говорять про те, що вибори, які мають відбутися напередодні новорічних свят, можуть бути визнані такими, що не відбулися. Адже згідно з законом, на позачергових виборах явка має складати не менше 50%. Через це Україна на певний час може взагалі залишитися без парламенту.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG