Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі «європейці»


Світлана Єременко

Київ – Бути критичним і відповідальним громадянином в європейських країнах навчають змалечку. Але добре, коли є така традиція. А що, як її немає? Це також не перешкода, вирішили у Донецьку, де понад 10 років тому організували Молодіжний Дебатний центр, в якому молодь вчиться жити за європейськими цінностями і вміти їх обстоювати.


Керівник Дебатного центру Валентина Дьомкіна говорить, що про європейські цінності, такі як толерантність, пріоритет прав і свобод людини, громадянську активність можна розповідати і читати лекції, а можна показати, як все це працює в реальному житті сусідів.

«Молодь Східної України менш поінформована щодо Європи, ніж молодь Києва, Центральної та Західної України, насамперед тому, що віддалена від кордонів», – говорить Валентина Дьомкіна, пояснюючи, чому студентський обмін відіграє таку важливу роль в діяльності центру.

Завдяки Дебатному центру, студент Сергій Черкаський мав можливість побувати у Польщі й поговорити з ровесниками про всі ті проблеми, які однаково хвилюють і українську, і польську молодь.

«Ми жили у одному покої з поляками. Я розмовляв польською мовою, бо вона мені подобається і дуже схожа на українську. Моїми «вчителями» були Карел та Радек 13 й 14 років. Я запитував про їхні погляди на життя, чим вони займаються, які у них плани на майбутнє...», – розповів Сергій Черкаський

За допомогою таких проектів, у якому взяв участь і Сергій, молодь в Україні, Польщі, Литві, Чехії вивчає культуру, історію іншої країни, налагоджує дружні зв’язки. Проект закінчується, а спілкування продовжується.

«Маємо гарні результати»


Нещодавно Дебатний центр провів у Донецьку українсько-чеську конференцію. Молодіжні організації з Праги, Брно, Їглави, словацької Братислави та Донецька, Луганська, Харкова, Кіровограда говорили про свою роль в інтеграції України до Європейського Союзу, обмінювалися досвідом та налагоджували партнерську співпрацю.

За більш ніж 10 років своєї діяльності Молодіжний дебатний центр виховав чимало активних людей, які стали лідерами, створили свої проєвропейські громадські організації, активно працюють тренерами.

Валентина Дьомкіна з гордістю наголошує: «Ми пишаємося, що завдяки нашій роботі низка громадських організацій в Східній Україні розробили спільні проекти з європейськими партнерами. Це також ми вважаємо нашим успіхом, оскільки знайти партнера і реалізувати спільний проект в Україні сьогодні не так вже й легко».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG