Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія має не звинувачувати Україну, а визнати свою вину в Грузії


Міністерство закордонних справ України звертає увагу, що останнім часом із боку офіційних осіб Росії та російських засобів інформації активно поширюють закиди на адресу України щодо нібито незаконного постачання зброї до Грузії.

За словами українського міністерства, відбувається спланована кампанія, спрямована на формування сприйняття України як держави, що не дотримується міжнародних правил та режимів у галузі військово-технічного співробітництва.

Російській стороні слід нарешті припинити пошуки «чорного кота у темній кімнаті, особливо якщо його там немає», й натомість визнати неправомірність та непропорційність російських дій щодо Грузії, які поставили під сумнів основи міжнародного права, наголошено в заяві МЗС України в середу.

Тим часом, саме розуміючи неминучість відповідальності за свої дії у Грузії, російські офіційні чинники намагаються перекласти відповідальність на третю сторону, вважає українське дипломатичне відомство.

Це цинічна та безперспективна політика, наголошено в заяві.

МЗС України нагадує російській стороні про резолюцію Ради Безпеки ООН № 876 від 19 жовтня 1993 року, що закликала всі держави запобігати постачанням будь-якого озброєння та боєприпасів до Абхазії; при цьому Росія всупереч вимогам цієї резолюції постачала зброю незаконним сепаратистським угрупуванням на території Грузії.

Усім відомо, що військовий арсенал Південної Осетії та Абхазії має саме російське походження. А чи не російські військові інструктори цілодобово готували сепаратистські військові утворення і в Південній Осетії, і в Абхазії? – запитує МЗС України.

Цілеспрямоване озброєння Росією нелегітимних сепаратистських утворень на території Грузії стало не лише порушенням міжнародних норм, а й однією з головних причин «розмороження» грузинсько-осетинського конфлікту та його переходу в стадію активних бойових дій.

Відповідальність за це несе російська сторона, наголошує Україна.
XS
SM
MD
LG