Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: Заборона російських каналів в Україні може зашкодити двостороннім відносинам


У Міністерстві закордонних справ Росії заявляють, що заборона на мовлення російських каналів на території України може негативно вплинути на російсько-українські відносини.

Офіційний представник МЗС Росії Андрій Нестеренко, зокрема, сказав, що недавно Національна рада з телебачення і радіомовлення України припинила ретрансляцію «нібито неадаптованих до українського законодавства телеканалів, мається на увазі іноземних, і, зокрема, ОРТ, РТР, РЕН-ТВ».

«У результаті мільйони росіян і українців в Україні були позбавлені можливості отримувати інформацію своєю рідною мовою», – заявив Нестеренко.

На його думку, такий крок української влади спрямований на витіснення російської мови із суспільно-політичного життя країни.

Нестеренко зазначив, що останнім часом на адресу керівництва Росії і Міністерства закордонних справ надходять численні звернення українських громадських організацій і громадян «із глибокою заклопотаністю через погіршення ситуації в цій сфері».

Зі свого боку, МЗС Росії поділяє «глибоку стурбованість російськомовного населення України». У відомстві переконані, що «такі кроки є порушенням відповідних положень російсько-українських домовленостей про співпрацю ЗМІ двох країн і не відповідають добросусідським і дружнім відносинам країн».

Нарада з телебачення і радіомовлення України своїм рішенням від 1 жовтня зобов’язала кабельних операторів припинити ретрансляцію неадаптованих до законодавства України телеканалів.

В інтерв’ю Радіо Свобода голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко наголосив, що Національна рада уже дозволила трансляцію на території України 80 російськомовних каналів.

Він звернув увагу, що до іноземних телекомпаній ті ж вимоги, що й до українських.

«Йдеться не про російські канали, не про якесь одне рішення Національної ради, а можна говорити про низку наших рішень впродовж останніх місяців, якими ми звертали увагу провайдерів програмної послуги, що транслюють зарубіжні телеканали у своїх кабельних мережах, на те, що обов’язково маємо дотримуватися норми українського законодавства щодо адаптації зарубіжних каналів до вимог національного законодавства. Ця норма діє три з половиною роки», – зазначив Віталій Шевченко.
XS
SM
MD
LG