Доступність посилання

ТОП новини

Президент високо оцінив результати візиту до Італії


Зокрема, сказав Віктор Ющенко на прес-конференції в Римі, під час його зустрічі з Прем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі вони домовилися про візит італійського керівника до України, під час якого має відбутися економічний форум.

Президент повідомив у четвер, що протягом зустрічей першого дня візиту в середу особливої уваги було приділено статусові української громади в Італії. Зокрема, обговорювалася необхідність укласти пакет міжурядових угод, які б урегулювали ці проблеми. «Ми знайшли порозуміння з усіх питань», – запевнив Президент.

За його словами, українсько-італійська угода про працевлаштування громадян, яка готується, могла б із одного боку легалізувати роботу в Італії десятків тисяч українців, а з іншого – дати їм достатні гарантії і соціальні права». Президент сподівається, що це питання вирішать найближчим часом.

Під час переговорів сторони також приділили увагу визнання Голодомору 1932–33 років. Президент у цілому висловив задоволення українсько-італійським діалогом із цієї тематики.

Особливої уваги під час зустрічей із керівництвом Італії було приділено темі європейської та євроатлантичної інтеграції України. Віктор Ющенко наголосив, що підтримка з боку Італії в цих питаннях є дуже важливою.

Президент також провів зустріч із керівниками організацій української громади й запевнив їх, що піклування про закордонне українство є одним із пріоритетів політики української держави.

Він повідомив, що в перебігу зустрічей із керівництвом Італії обговорював питання, пов’язані з життям українців у цій країні. Ющенко, зокрема, зазначив, що протягом ближчих 10 днів до Італії має прибути українська делегація, одним із завдань якої буде узгодити всі положення угоди про працевлаштування, яка забезпечила б соціальні гарантії українцям в Італії та легалізувала їхню роботу.

«Думаю, до кінця року ми можемо текст узгодити і підготувати на підпис», – прогнозує Віктор Ющенко.

За офіційними даними МВС Італії, які наводить прес-служба Президента України, на початок 2008 року в Італії легально перебували понад 90 тисяч українських громадян; водночас, за оцінками експертів, на території Італії нелегально перебувають іще понад 400 тисяч громадян України.

У четвер Віктор Ющенко закінчив свій дводенний офіційний візит до Італії й повернувся до Києва.

XS
SM
MD
LG