Доступність посилання

ТОП новини

Парламент відкрився і пішов на перерву


Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відкрив ранкове засідання і оголосив перерву до 11.00.

Спікерові довелося відкривати засідання із трибуни парламенту, бо вхід до президії заблокували депутати від фракції блоку Юлії Тимошенко.

У залі зареєструвалися 286 депутатів.

Яценюк повідомив парламентарям, що сьогодні набув чинності указ Президента Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. А у зв’язку з цим, за словами Яценюка, дискусійним залишається питання, чи може парламент тепер ухвалювати закони.

Він нагадав: Конституція передбачає, що Рада є повноважною до моменту прийняття присяги новими депутатами, але водночас указ глави держави достроково припинив повноваження парламенту.

У зв’язку із цим спікер запросив лідерів фракцій на консультації для обговорення подальшого формату й порядку денного парламенту.

Яценюк допустив, що в разі, якщо на консультаціях рішення не погодять, після 11:00 Верховна Рада закриє своє засідання.

Для проведення позачергових виборів парламент має ухвалити зміни до закону про вибори народних депутатів і до держбюджету на цей рік стосовно фінансування цих виборів.

Вчора депутатам не вдалося ухвалити жодного рішення. Фракція БЮТ заблокувала трибуну й президію парламенту. У такий спосіб бютівці відреагували на внесення до порядку денного законопроекту про зміни до закону про вибори народних депутатів.

Цей документ, зокрема, передбачає скасувати 50-відсотковий мінімальний поріг участі виборців у позачергових парламентських виборах.

XS
SM
MD
LG