Доступність посилання

ТОП новини

У Секретаріаті Президента Верховну Раду вважають неповноважною


Як заявила заступник голови Секретаріату Марина Ставнійчук, «відповідно до Конституції й відповідних рішень Конституційного Суду реалізовувати повноваження Верховна Рада як законодавчий орган не має жодної конституційно-правової можливості».

Для проведення позачергових виборів, призначених Президентом на 7 грудня, парламент мав би ухвалити зміни до закону про вибори народних депутатів і до держбюджету на цей рік стосовно фінансування цих виборів. Наразі депутати жодних рішень не ухвалили.

Водночас, на думку першого заступника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, позачергові вибори можуть бути профінансовані Національним банком за судовим рішенням.

«Може бути ухвалене судове рішення, і за судовим рішенням Центральна виборча комісія звернеться в Національний банк, і він надасть певні кошти для того, щоб провести передвиборну компанію й вибори», – сказав Єфремов. За його словами, в такому разі парламент наступного скликання зможе компенсувати витрати Нацбанку з державного бюджету.

Натомість лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявляє, що фінансування позачергових парламентських виборів має бути закладене в державному бюджеті країни відповідним законом Верховної Ради. «Тільки через парламент окремим рядком у бюджеті, тобто зміни до бюджету. І ціна цих ігор сьогодні – півмільярда гривень», – заявив бютівець.

Центральна виборча комісія оцінює загальне фінансування, необхідне для проведення позачергових виборів Верховної Ради, в 417 мільйонів гривень.

Сьогодні набув чинності указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 6-го скликання, згідно з яким позачергові парламентські вибори мають відбутися 7 грудня.

XS
SM
MD
LG