Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія починається в суботу, а коштів немає


11 жовтня розпочинається виборчий процес позачергових виборів до Верховної Ради, повідомила в п’ятницю секретар Центральної виборчої комісії Тетяна Лукаш.

За її словами, для виборів необхідно 417 мільйонів 500 тисяч гривень, і ці кошти мають надійти щонайпізніше в понеділок, 13 жовтня.

Про це Центрвиборчком надіслав звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

Якщо вчасного фінансування не буде, це може поставити під загрозу окремі заходи виборчого процесу, а через це й усі вибори можуть виявитися незаконними, мовиться в зверненні.

За словами Тетяни Лукаш, кошти мали б надійти «в рамках законодавства» – чи то через зміни до держбюджету, чи з держрезерву. ЦВК не планує звертатися до суду, щоб отримати ці кошти.

Вона додала, що в ЦВК мали б за краще, якби плановані зміни до виборчого законодавства були ухвалені. Але якщо змін і не буде, Центрвиборчком готовий працювати з чинним.

При цьому відсутність державного реєстру виборців, який може бути створений тільки наприкінці грудня, вже після виборів, не стане на перешкоді і вибори можна буде провести, як і раніше, за списками, додала секретар ЦВК.

За першим пунктом календарного плану підготовки до виборів, першу версію якого оприлюднено на сайті Центрвиборчкому, висування кандидатів у народні депутати має відбутися з 11 по 27 жовтня включно.

Самі вибори мають відбутися 7 грудня. У п’ятницю набув чинності указ Президента про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення дострокових виборів на цей день.

Відтак, заявили в Секретаріаті Президента, Верховна Рада стала неправочинною і не може ухвалювати жодних рішень.

А Віктор Ющенко закликав Кабінет Міністрів зібратися на позачергове засідання і схвалити надання коштів на вибори з резервного фонду державного бюджету.

Президент також заявив, що не розглядає можливості зупиняти чинність свого указу про розпуск і вибори.

XS
SM
MD
LG