Доступність посилання

ТОП новини

Президент «не розглядає можливості» зупинити чинність указу про розпуск


«Не треба шукати проблеми там, де їх немає», – сказав Віктор Ющенко з приводу того, що Верховна Рада не ухвалила необхідні зміни до виборчого законодавства і до бюджету стосовно фінансування дострокових виборів.

Якщо йдеться про відсутність реєстру виборців, то вибори можна провести за сформованими списками виборців, а щодо фінансування, то за відсутності змін до бюджету кошти на вибори, «як того вимагає закон» будуть надані з резервного фонду бюджету, сказав голова держави в інтерв’ю телеканалові «Інтер».

Це інтерв’ю вийде в ефір у неділю, повідомила в п’ятницю прес-служба Президента.

На думку Віктора Ющенка, набрання чинності в п’ятницю його указу про достроковий розпуск парламенту і призначення позачергових виборів на 7 грудня означає, що Верховна Рада вже неправочинна і не може ухвалювати ніяких законодавчих актів.

Відтак Президент звернувся до Кабінету Міністрів із закликом зібратися на позачергове засідання і схвалити надання коштів на вибори з резервного фонду державного бюджету.

Центральна виборча комісія в п’ятницю оприлюднила звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів про те, що фінансування підготовки до виборів у сумі 417 мільйонів 500 тисяч гривень необхідно здійснити щонайпізніше в понеділок, 13 жовтня, бо інакше самі вибори і їхня легітимність можуть опинитися під загрозою.

Що ж до відсутності змін до виборчого законодавства, то в ЦВК заявили, що готові провести вибори й без цих змін.

Виборча кампанія в Україні починається вже в суботу, 11 жовтня.

********
Мін’юст: Указ про розпуск парламенту можна оскаржити тільки в Конституційному Суді

Міністерство юстиції не візьме до виконання ухвалу будь-якого іншого суду стосовно указу Президента про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення позачергових виборів, заявив у п’ятницю ввечері міністр юстиції Микола Оніщук.

За його словами, суди загальної юрисдикції, такі, як адміністративні суди, не можуть за своєю компетенцією розглядати такі укази, які регулюються тільки Конституцією.

Раніше цього дня таку саму думку вже висловили в Секретаріаті Президента.

А сам Президент своїм п’ятничним указом звільнив суддю Київського окружного адміністративного суду Володимира Келеберду , який прийняв позов групи депутатів від Блоку Юлії Тимошенко про зупинення чинності указу Віктора Ющенка про дострокові вибори.

Як пояснили в Секретаріаті, причиною стало те, що суддя не мав повноважень брати цю справу до розгляду.

Виборча кампанія в Україні починається вже в суботу, 11 жовтня, повідомила Центральна виборча комісія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG