Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада: нові очікування та старі проблеми


У Верховній Раді, 9 жовтня 2008 р.
У Верховній Раді, 9 жовтня 2008 р.

Київ – Парламентарі готуються до позачергових виборів. І вже зараз більшість оглядачів схиляється до думки, що їхнім наслідком може стати нова урядова коаліція сформована на базі Партії регіонів. Однак для того, аби вибори були легітимними, необхідно ухвалити кілька законів. Тож, серед депутатів є сумніви щодо того, чи відбудуться вибори саме на початку грудня, як про це заявив Президент.

Здебільшого оглядачі переконані що внаслідок цих виборів можуть посилитися позиції Партії регіонів та послабитися позиції БЮТ. Тож, є велика вірогідність того, що нова урядова коаліція буде сформована на базі партії очолюваної Віктором Януковичем.

Найменш вірогідним вважають альянс БЮТ та блоку сформованого на базі Народного Союзу «Наша Україна», почесним головою якого є Президент Віктор Ющенко.

В очікуванні новачків

Внаслідок певного розчарування українців тими політичними силами, що представлені в парламенті, до наступного скликання мають шанс пройти нові політичні сили. Передусім, тут називають націоналістичну партію «Свобода» та блок Леоніда Черновецького. Щоправда, ще невідомо чи піде київський міський голова на вибори. Але це цілком не виключено, бо ж, як відомо, на позачергових виборах у Києві він спромігся перемогти БЮТ.

Політолог Кость Бондаренко вважає, що до нового скликання можуть пройти лише дві нові політичні сили – партія «Свобода» і, можливо, блок Яценюка.

А на думку депутата від БЮТ, професора-політолога Володимира Полохала, запит українців на нову політичну силу політикам буде важко задовольнити.

«Вже є запит суспільства на нові політичні сили. Але, по-перше, цей запит недостатньо артикульований, а, по-друге, бракує нових облич. Наприклад, спроба Арсенія Яценюка створити щось на зразок третьої сили, як це до нього намагався Володимир Литвин – це цікава спроба. Бо Яценюк – це хоч і молоде, але не нове, а старе обличчя. І він не виявив себе як самодостатній політик. Бо іти на свій власний проект – це означає дистанціюватися від усіх. І від Президента – в тому числі», – зазначив Володимир Полохало.

Розлучення по-депутатськи

Тим часом, виникає все більше сумнівів щодо того чи відбудуться вибори у визначений президентом термін – 7 грудня. Наразі важко сказати, якою буде лінія Блоку Юлії Тимошенко. Але, враховуючи, що у четвер фракція БЮТ заблокувала трибуну, процес триватиме складно. Фракція БЮТ вимагає насамперед ухвалити соціальні закони, а вже потім ті, які необхідні для проведення позачергових виборів. Зрештою, досі не відомо, чи буде ця – одна з найбільших парламентських фракцій – оскаржувати президентський указ.

Наразі ж закриваючи сесію у четвер, Арсеній Яценюк констатував: «Ми не зійтися по-людському не можемо, ні розійтися».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG