Доступність посилання

ТОП новини

Президент припинив повноваження Верховної Ради і призначив дострокові вибори


Згідно з указом, який сьогодні оприлюднили на сайті Глави держави, Віктор Ющенко постановив: припинити достроково повноваження Верховної Ради України VI скликання і призначити позачергові вибори до парламенту на 7 грудня 2008 року.

Згідно з документом, цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Підставою для розпуску парламенту і дочасних виборів стало те, що в Верховній Раді не сформували коаліцію протягом місяця відтоді, як попередня коаліція припинила діяльність через зменшення її чисельності внаслідок виходу з неї фракції блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Цю підставу в указі виведено з рішення Конституційного Суду від 17 вересня.

У телезверненні до народу, яке показали ввечері в середу на українських телеканалах, Президент Віктор Ющенко зазначив, що у ситуації, коли парламентські сили завели свою роботу у глухий кут, слово повинен сказати український народ.

Сам Президент у цей час перебував із офіційним візитом в Італії.

Станом на 8 жовтня 2008 року голова держави не отримав пропозиції жодної політичної сили про формування коаліції більшості, сказав Ющенко в телезверненні.

Він оголосив про припинення діяльності Верховної Ради шостого скликання та проведення дострокових парламентських виборів.

Голосування відбудеться демократично і законно, запевнив Президент.

Віктор Ющенко повторив свою думку, що 2 вересня 2008 року в українському парламенті де-факто була сформована нова коаліція Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і партії комуністів.

Ця фактична нова коаліція, сказав Президент, ухвалила чимало законів, значна частина яких були неконституційні і, на його глибоке переконання, не українські і не демократичні.

Події 2 вересня і ті рішення, які були ухвалені в парламенті, безумовно, унеможливили існування демократичної коаліції, вважає він.

Президент повторив свою думку, що останні події в Україні відбувалися за «неукраїнськими» і «по суті ворожими» сценаріями.

«Бачимо й іншу небезпечну, ззовні занесену тенденцію – замах на розкол у національно-демократичних силах. Це цвях, який свідомо забивають у наше тіло», – додав він.

Сам Блок Юлії Тимошенко став заручником своїх лідерів, бо «в жертву вони ладні принести все – мову, безпеку, нашу європейську перспективу», сказав Ющенко.

За його словами, проблема не в конфігураціях політичних сил, а в рішеннях, які «несуть загрозу Україні».

«Нас намагались повернути назад», – заявив Президент і додав: «Як і рік тому, так і зараз я стою на захисті нашої перспективи».

Він закликав до активізації «всіх українських виборців, всіх мислячих людей, всіх українських громадян і всіх українських патріотів».

«Рішення, безумовно, за вами. За вами – найвища в цій державі відповідальність, оскільки саме ви обираєте до влади українських політиків. Зважте на своє рішення. За цим рішенням – перспектива України», – сказав Президент Віктор Ющенко.

БЮТ не підтримує рішення Президента про розпуск парламенту

«БЮТ зараз проти виборів», – заявив в ефірі Радіо Свобода лідер парламентської фракції цієї політичної сили Іван Кириленко і додав: «Проте, ми готові до них, ми виконаємо Указ, ми законослухняні люди. Але деякий час парламент може працювати без коаліції. Це не трагедія. У залі 450 депутатів, які повинні голосувати».

За його словами, деякі економічні речі можливо врегульовувати лише у парламенті ухваленням відповідних законів. Президент не може своїми указами втручатися в економічне життя, уряд обмежений у своїх можливостях. Зокрема, він не може самостійно переглядати бюджет. Це може робити лише парламент.

«Два місяці виборів, два місяці оскарження та підрахунку голосів. Місяць на формування коаліції. Два місяці на формування уряду. Сім місяців країна займатиметься коаліціадою», – сказав Іван Кириленко.
XS
SM
MD
LG