Доступність посилання

ТОП новини

Викрадачі українського судна в Сомалі заявляють про зрив переговорів і висувають ультиматум


Речник піратів підтвердив двом агентствам у п’ятницю ввечері, що вони дають власникам судна три дні на виконання їхньої вимоги про викуп, а якщо його не буде, підуть на певні дії.

В інтерв’ю «Агентству Франс-Прес» речник на ім’я Суґуле Алі заявив, що не стане нині розкривати суть цих дій.

За його словами, переговори про звільнення судна й екіпажу «повністю провалилися», бо власники судна стали «весь час змінювати свою думку».

«Можливо, їм хтось порадив, що справу можна вирішити воєнним чином», – припустив представник викрадачів і додав, що вони готові до можливого нападу.

А агентству «Асошіейтед Прес» він же заявив, що пірати підірвуть судно разом із собою, екіпажем і вантажем, якщо їхню вимогу про викуп не виконають.

За його словами, до такого рішення викрадачі прийшли по тригодинній нараді, і тепер «через три дні, починаючи від завтра (суботи), історія з судном буде закрита: або ми досягнемо нашої цілі і отримаємо викуп, або загинемо разом із судном, його екіпажем і вантажем».

Суму, якої нині домагаються пірати, він не уточнив.

Спершу вони вимагали 20 мільйонів доларів і заявляли, що ні за що не погодяться на меншу суму.

Але кілька днів тому з боку викрадачів пролунало число в 8 мільйонів.

А в четвер той же Суґуле Алі заявляв, що вони «готові торгуватися в переговорах» про викуп.

У вівторок і середу вже було повідомляли, що домовленість про викуп зовсім близька чи й «практично завершена», і вже рахували час, за який до викрадачів мало б дістатися судно з доларами готівкою.

Оглядачі звертають увагу, що така погроза дуже незвична для сомалійських шукачів викупу.

В Україні вже заявляли, що виступають проти силового сценарію звільнення екіпажу й судна.

Судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства і вантажем із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів пірати викрали біля берегів Сомалі 25 вересня.

За офіційними даними, цю зброю закупила в України Кенія.

Судно перебуває під наглядом шести американських кораблів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG