Доступність посилання

ТОП новини

Кушнер: Росія виконала угоду про виведення військ у Грузії «лише частково»


Міністр закордонних справ Франції, яка нині головує в Європейському Союзі, підтвердив, перебуваючи в Грузії в п’ятницю, що російські війська залишилися в двох місцевостях, які, на думку Грузії і ЄС, вони мали б залишити.

Як сказав Бернар Кушнер, виведення російських військ із цих двох суперечливих регіонів обговорюватимуть окремо на міжнародних переговорах, що почнуться 15 жовтня в Женеві.

Ідеться про місцевості, які не були під контролем Росії до початку серпневого конфлікту, – верхню частину Кодорського міжгір’я і Ахалґорський район.

Кодорське міжгір’я було частиною адміністративної території Абхазії, а Ахалґорський район – такою самою частиною Південної Осетії, але обидві ці місцевості, де жили переважно місцеві грузини, а не абхази чи осетини, підпорядковувалися Тбілісі, а не фактичним владам сепаратистських регіонів.

Унаслідок конфлікту російські війська передали ці місцевості під владу сепаратистів і взяли їх під свій контроль.

Росія заявляє, що ці місцевості є невід’ємними частинами «незалежних держав» Абхазії і Південної Осетії.

Грузія наполягає, що відхід до стану перед початком конфлікту, передбачений мирними домовленостями, означає й повернення їй контролю за цими місцевостями.

У п’ятницю, виступаючи на прес-конференції разом із Бернаром Кушнером у Тбілісі, президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що його країна «ніколи не примириться з агресією і окупацією» і що «боротьба грузинського народу за свободу і за припинення окупації триватиме, доки останній російський солдат не залишить територію Грузії».

Так званий мирний план із шести пунктів, який Росія і Грузія підписали за посередництва Франції, передбачав виведення російських військ до стану на початок воєнного конфлікту з усієї території Грузії, включно з її сепаратистськими регіонами Південною Осетією й Абхазією. Але вже після підписання цієї угоди Росія заявила, що визнає ці два регіони Грузії за окремі держави і що її війська залишаться там у великих кількостях.

Подальша домовленість передбачала вже виведення російських військ тільки з так званих зон безпеки, чи буферних зон, що їх Росія односторонньо створила й досі утримувала в Грузії навколо меж південноосетинського й абхазького регіонів.

Термін цього виведення збіг у п’ятницю.
XS
SM
MD
LG