Доступність посилання

ТОП новини

США викреслили Північну Корею зі спонсорів тероризму


За повідомленням речника Держдепартаменту, державний секретар Кондоліза Райс у суботу вилучила Північну Корею з переліку держав, які підтримують тероризм, і це рішення набуло чинності негайно.

Це рішення США ухвалили після того, як Північна Корея погодилася на нову ядерну домовленість, яка дасть змогу інспекторам ООН і США поновити перевірки північнокорейських ядерних об’єктів.

За домовленістю, вони зможуть відвідувати і офіційно оголошені такі об’єкти, і, за спільною згодою, також і ті, що їх Північна Корея не зголошувала. Міжнародне агентство з атомної енергії отримає важливу роль у спостереженні за ядерною діяльністю цієї країни. А США матимуть право отримувати зразки північнокорейських ядерних матеріалів для дослідження.

Про досягнення такої домовленості у США оголосили в суботу вранці. Як повідомили в Держдепартаменті, президент Джордж Буш схвалив такий крок у п’ятницю ввечері, і перевірки мають розпочатися негайно, а Північна Корея погодилася відмовитися від своїх останніх дій.

Про це домовилася делегація Сполучених Штатів, яка відвідала Пхеньян 1–3 жовтня.

Цю угоду ще мають затвердити всі учасники шестисторонніх переговорів про ядерні програми Північної Кореї.

Останніми тижнями Пхеньян заборонив міжнародним інспекторам доступ на свій головний реактор, здатний виробляти плутоній для атомної зброї, і заявив, що починає повертати до працездатного стану цей об’єкт, який Північна Корея раніше погодилася зупинити й демонтувати.

Пхеньян вчинив це в відповідь на виявлене тоді небажання США негайно викреслювати його з переліку спонсорів тероризму. Вашингтон заявляв, що не може цього зробити, поки немає узгодженого плану надійних перевірок.

Нині в переліку держав, які підтримують тероризм, що його веде Державний департамент США, залишаються Іран, Куба, Сирія і Судан.

XS
SM
MD
LG