Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея поновить ядерне роззброєння


Пхеньян у неділю підтвердив оголошену в суботу в Вашингтоні домовленість, за якою Північна Корея повернеться до виведення з експлуатації своїх ядерних об’єктів і знову допустить до них міжнародних спостерігачів.

У заяві Пхеньяна мовиться, що так там вирішили в відповідь на суботнє рішення Вашингтона викреслити Північну Корею з переліку держав, які підтримують тероризм.

У США в суботу заявили, що викреслюють Пхеньян у відповідь на отриману напередодні його згоду поновити ядерне роззброєння.

Цю угоду ще мають затвердити всі учасники шестисторонніх переговорів про ядерні програми Північної Кореї.

Принаймні один із них, Японія, вже висловила «жаль» із приводу рішення США. Токіо хотів спершу домогтися від Пхеньяна відзвітувати за всіх викрадених Північною Кореєю в 1970–80-х роках японських громадян; доля приблизно десяти з них досі не підтверджена.

Останніми тижнями Пхеньян заборонив міжнародним інспекторам доступ на свій головний реактор, здатний виробляти плутоній для атомної зброї, і заявив, що починає повертати до працездатного стану цей об’єкт, який Північна Корея раніше погодилася зупинити й демонтувати.

Пхеньян вчинив це в відповідь на виявлене тоді небажання США негайно викреслювати його з переліку спонсорів тероризму. Вашингтон заявляв, що не може цього зробити, поки немає узгодженого плану надійних перевірок.

Нині в переліку держав, які підтримують тероризм, що його веде Державний департамент США, залишаються Іран, Куба, Сирія і Судан.
XS
SM
MD
LG