Доступність посилання

ТОП новини

Пірати можуть поновити переговори про українське судно – AFP


«Агентство Франс-Прес» наводить у неділю слова двох старійшин місцевості в Сомалі, де пірати утримують викрадене судно зі зброєю, про те, що в суботу переговори про звільнення судна й екіпажу цілком зірвалися після того, як викрадачі висунули вимогу усунути з переговорного процесу сомалійських посередників. Один із цих старійшин додав, що тепер переговори поновлять через чотири дні з новими посередниками.

За даними цього старійшини, перш ніж переговори зірвалися, сторони зійшлися було на викупі в 10 мільйонів доларів.

Один із викрадачів, який не назвав себе, сказав агентству, що вони не бажають мати сомалійських посередників узагалі.

За його словами, сторони вже були близькі до того, щоб узгодити суму викупу, але викрадачі вийшли з переговорів.

Проте не відомо, наскільки всі ці дані правдиві.

Кого мають на увазі під сомалійськими «посередниками», теж не уточнювали.

Раніше повідомлялось, що войовниче ісламістське угруповання, яке діє в тому регіоні Сомалі, вимагало від викрадачів віддавати їм певний відсоток викупу.

У п’ятницю ввечері викрадач, який узяв на себе роль їхнього речника, вже заявляв, що переговори зірвалися і що він дає власникам судна три дні на сплату неназваної суми викупу, а якщо грошей не буде, вони підірвуть судно з собою, екіпажем і вантажем.

Раніше один із піратів розповідав, що їм із берега регулярно підвозять їжу, а також місцеву наркотичну рослину, відому за назвою чат у Сомалі або кат в інших країнах.

Судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства та вантажем із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів пірати викрали біля берегів Сомалі 25 вересня.

За офіційними даними, цю зброю закупила в України Кенія.

Захоплене судно перебуває під наглядом шести американських кораблів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG