Доступність посилання

ТОП новини

7 грудня вибори не відбудуться – Ярослав Давидович


«Від сьогодні мали бути сформовані окружні виборчі комісії. А вони не створені. Якщо завтра будуть утворені комісії, це буде порушення закону. Якщо завтра будуть створені комісії, то я перший подам у суд. Хоча до виборів можна підготуватися за 10 днів», – заявив в ефірі Радіо Свобода в понеділок колишній голова Центральної виборчої комісії.

Водночас Ярослав Давидович вважає, що відсутність коштів на проведення виборів чи небажання деяких політичних сил долучатися до їхньої підготовки не зупинить самих виборів.

«Якщо відсутнє фінансування, ЦВК, виконуючи волю Президента, може взяти кредит у банку, а держава потім розраховуватиметься, коли буде нормальна Верховна Рада. Якщо якась партія не хоче подавати кандидатуру до складу окружних виборчих комісій, інші партії розподіляють ці місця, і вибори рухаються», – сказав він.

Ярослав Давидович вважає, що треба принципово змінювати і механізм фінансування виборів, і механізм їхнього проведення.

«Для підготовки виборів передусім потрібна злагоджена воля всіх. Я вважаю, що кожного року в бюджеті мають бути передбачені гроші на дострокові вибори. Не виключено, що ця Верховна Рада пропрацює 3 місяці. Ми ще Італію переженемо. В нас лише два шляхи: або російський, коли одна партія набирає 70% голосів і встановлює авторитаризм, або нормальний, коли ми оберемо собі нормальний парламент», – зазначив він.

«Я вважаю, що потрібно змінювати виборче законодавство і повертатися до мажоритарної системи. Сьогодні ми за 2–3 роки виросли. Виборці вже не ті, як у минулі роки. Вони вже по-іншому реагують на вибори», – сказав Ярослав Давидович.
XS
SM
MD
LG