Доступність посилання

ТОП новини

Бойкот опозиції не завадить Ільхаму Алієву знову стати президентом Азербайджану


Прага – Найбільш реальним питанням нинішніх президентських виборів у Азербайджані є не те, хто переможе сьогодні, а саме – чи подолає чинний президент Ільхам Алієв власний результат на виборах 2003 року, коли він набрав понад 70 відсотків і розігнав мітинги опозиції в Баку. Спостерігачі вважають, що стриманість заходу щодо нинішнього азербайджанського напівавторитарного режиму диктується виключною енергетичною роллю Баку для Заходу.

На дільницях в столиці Азербайджану сьогодні вже від самого ранку лунала музика, черги виборців потяглися з перших годин президентських виборів, щоб вкинути в урни свої виборчі бюлетені за одного з семи учасників нинішніх перегонів. Вже на середину дня явка виборців склала понад 50 відсотків із майже 5 мільйонів виборців країни. Такі дані ЦВК Азербайджану.

За перебігом цих виборів спостерігало понад дві з половиною тисячі міжнародних спостерігачів. Найбільша їхня місія від ОБСЄ – понад 400 осіб. Глава місії цієї організації в Баку Янез Ленарчич сказав з цього приводу журналістам: «Біля 200 груп спостерігачів будуть стежити за перебігом цих виборів, роботою місцевих і окружних комісій».

Також відомо, що перші оцінки виборів міжнародними спостерігачами з’являться в четвер. Але вже сьогодні опозиція, яка бойкотує ці вибори, заявила про масові порушення на них. Так, Аріф Гаджіли, представник опозиційної Мусаватистської партії Азербайджану заявив вдень Радіо Свобода, що в багатьох районах зафіксовані факти масового привозу людей на дільниці в мікроавтобусах, а в бюджетних організаціях – численні випадки примусу голосувати на робочому місці.

Між Заходом і Москвою

Місцеві виборці кажуть Радіо Свобода, що вони не дуже цікавляться цими виборами і єдиним відомим для них кандидатом є Ільхам Алієв. Так, виборець в Баку зауважив: «У нашій країні сьогодні все гаразд. І я хочу, щоб Азербайджан процвітав і надалі».

Місцеві аналітики не виключають, що цього разу Ільхам Алієв перевершить результат 2003 року і набере понад 70 відсотків голосів.

Азербайджан є точкою перетину стратегічних інтересів Заходу, Росії, Ірану, його територією проходить один із стратегічних енергетичних потоків на Захід. Не дивно, що Баку завжди намагався «врівноважити себе» між Заходом і Москвою. Це стало ще зрозумілішим після дуже обережної позиції азербайджанського режиму з приводу недавнього збройного конфлікту між Росією та Грузією.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG